Zahrádky v centru Brna: nejasná pravidla a dlouhé schvalování

V Brně pokračuje spor o podobu restauračních zahrádek v centru města. Podnikatelé si stěžují na přísná a nejasná pravidla největší městské části a památkářů.

Příliš dlouhé schvalování a přísná pravidla vadí podnikatelům, kteří si v Brně chtějí otevřít restaurační zahrádky. Někteří se bojí, že je kvůli tomu nestihnou otevřít v dubnu. K podobě zahrádek se totiž letos nově obsáhleji vyjadřují památkáři. Společně s magistrátem vydali vlastní nařízení - většinu zahrádek proto musí schválit jak magistrátní úředníci, tak památkáři.

K tomu existují i pravidla městské části Brno-střed. Ta byla v předchozím roce doporučená, letos měla platit trvale pro všechny. Zkušební dobu radnice ale po loňských zkušenostech a nejasnostech prodloužila.

„S tím ohledem jsme připravili přechodné období, kde ti, kteří se již vejdou do metodiky, jsou zvýhodnění tím, že už mají poskytnutou slevu na tuto sezónu,“ říká starosta městské části Martin Landa z hnutí Žít Brno.

Oslovení restauratéři jsou z toho podle svých slov ještě zmatenější než loni, pokračuje majitel několika podniků v Brně Pavel Podsedník.

„Zatímco jedna metodika říká, že můžeme mít pódia na zakrytí držáků markýz, z čehož mi vyplývá, že bych si na tom mohl postavit židle a stoly, tak na památkovém úřadu mi bylo řečeno, že je to pouze pódijko malé, de facto jakási bedna na zakrytí pouze té markýzy nebo deštníku,“ vysvětluje Podsedník.

S podobný názor má i další restauratér. „Tenhle rok jsme ještě ve větším zmatku než minulý rok. Pořád narážíme na nesmyslné požadavky památkářů, kdybychom to měli dělat podle nich, tak otvíráme zahrádky někdy v srpnu,“ stěžuje si majitel několika podniků v Brně Zdeněk Sklenář.

Společné nařízení památkářů a úředníků magistrátu se totiž v některých bodech liší od doporučených pravidel Brna-středu, dodává Podsedník. „Bylo by dobré udělat jednotnou metodiku, aby ty pokyny byly jasné,“ konstatuje.

Městská část dává slevu při dodržení pravidel

Kdo dodrží pravidla Brna-středu, dostane od radnice čtvrtinovou slevu na poplatku za umístění zahrádky. Přitom by se ale restauratéři měli řídit přísnějšími pravidly brněnských památkářů, upozorňuje jejich šéf Zdeněk Vácha.

„Pokud žadatel dodrží limity, které jsou dány, potom v rámci řízení uspěje a dostane kladné rozhodnutí,“ říká Vácha.

Památkáři posuzují vzhled zahrádek z hlediska slunečníků, podest nebo ohrádek kolem nich, tak aby příliš nebránily ve výhledu a vizuálně zapadaly do městské památkové rezervace. Podle podnikatelů proto trvá vyřizování na magistrátu příliš dlouho.

„Vyřízení těchto žádostí trvá zhruba jeden měsíc, s tím že odbor památkové péče ke svému stanovisku potřebuje i názor Národního památkového ústavu. Ten máš však na jejich vypracování lhůtu 20 dní a mnohdy nám jsou vyjádření doručen až po této lhůtě,“ vysvětluje prodlevy mluvčí města Filip Poňuchálek.

Snazší to letos naopak mají ti, kterým stačí jen židle a stolky. Pokud navíc nějaký podnik nebude mít zahrádku větší než čtyři čtvereční metry, nemusí za ni platit, jen si ji musí nechat povolit. Týká se to třeba kadeřnictví nebo obchodů, které chtějí svým zákazníkům nabídnout posezení venku. Radnice Brna-středu chce takto oživit centrum města. I proto teď můžou větší zahrádky s podestami po povolení zůstat v ulicích od března do listopadu, ty menší jen se židlemi a stolky pak celoročně.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio