Zbraně, pletací stroje i zimní stadion připomíná výstava o vsetínské zbrojovce

Před osmdesáti lety vznikla vsetínská zbrojovka. Jak změnila život poklidného valašského městečka ukazuje nová výstava v Muzeu regionu Valašsko.

Osmdesátiletou historii vsetínské zbrojovky mapuje výstava v Muzeu regionu Valašsko. Na výstavě jsou k vidění produkty armádní i civilní výroby. Návštěvníci se také mohou seznámit s tím, jak tato továrna ovlivnila rozvoj Vsetína v druhé polovině dvacátého století.

Vsetínská zbrojovka byla otevřena chvíli před druhou světovou válkou. Provoz v ní neustal ovšem ani během válečného období. „Když Němci začali okupovat Československo, musel český zbrojní průmysl začít pracovat pro Němce. Během Druhé světové války se ve zbrojovce částečně dodržoval předválečný program. Část zbraní se ale vyráběla přesně podle německých vzorů,” připomíná historii zbrojovky ve válečných letech historik Pavel Mašláň.

Výstava Zbrojpvka a Vsetín

Například protiletadlový kulomet vzoru 60 se ve zbrojovce vyráběl už před druhou světovou válkou a za války se tato zbraň vyráběla pro německou armádu.

Na nově otevřené výstavě nejsou k vidění pouze zbraně. Především po ukončení studené války se vsetínská zbrojovka soustředila na civilní výrobu. Návštěvníci expozice v Muzeu regionu Valašsko si tak kromě zbraní, nábojů a dalších součástek pro zbrojní průmysl mohou prohlédnout třeba i pletací stroje.

Výstava Zbrojpvka a Vsetín

Tvůrci výstavy také připomínají, jak vsetínská zbrojovka ovlivnila růst a podobu města. Kromě zvýšení počtu obyvatel měla továrna významný vliv i na místní výstavbu.

Výstava Zbrojpvka a Vsetín

„Zbrojovka financovala stavbu bytových domů. Podílela se například na budování domů v bývalé Panské zahradě. Zbrojovka také sponzorovala místní hokejový klub a angažovala se ve výstavbě vsetínského zimního stadionu,” vypočítává vliv továrny na rozvoj Vsetína historik Pavel Mašláň.

Výstavu mapující osmdesát let historie vsetínské zbrojovky bude v Muzeu regionu Valašsko možné navštívit až do 10. června.

autor: rv
Spustit audio