Ze zničeného muničního skladu ve Vrběticích neunikají žádné nebezpečné látky

Vyčištění příjezdové cesty od výbušnin a pátrání po dvou pohřešovaných lidech - takové jsou teď priority policistů, kteří prohledávají explozí zničený muniční sklad ve Vrběticích na Zlínsku. Hledání v epicentru je kvůli vysokým teplotám možné pouze krátkodobě, pyrotechnici také sbírají a likvidují munici z okolního lesa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z policejního vrtulníku na muniční sklad. Okolní lesy jsou stále plné munice

Pohled z policejního vrtulníku na muniční sklad. Okolní lesy jsou stále plné munice | Zdroj: ČTK

„Stále je tam několik doutnajících ohnisek, v nichž se teplota pohybuje až kolem 140 stupňů. Pyrotechnici kromě měření teploty v místě teploty provedli ještě krátkou kontrolu kvůli zjištění nebezpečných radioaktivních látek. Zjistili, že do ovzduší neuniká žádná nebezpečná látka,“ uklidňuje Monika Kozumplíková z krajského ředitelství policie ve Zlíně.

Munice se po výbuchu nachází až osm set metrů od zničeného skladu. Jde o pěchotní střelivo, munici do ručních protitankových zbraní, dělostřelecké náboje a také letecké pumy.

„Dá se předpokládat, že to je otázka několika týdnů, než bude celý prostor nějakým způsobem zasanován. Teď v podstatě do toho prostoru nebude vstupovat nikdo jiný než pyrotechnici. Budou shromažďovat tu nalezenou munici, případně budou provádět její ničení,“ upřesnil šéf pyrotechniků Milan Doleček.

„Je to opravdu výbuch velkého rozsahu a v novodobé historii v České republice si myslím, že podobný incident nenastal,“ hledá v paměti vedoucí skupiny pyrotechniků.

Dva zaměstnanci ostravské firmy Imex group, které sklad patří, jsou stále pohřešovaní. Dokud se nenajdou jakékoli stopy, že stali oběťmi výbuchu, mluví se o nich stále jako o pohřešovaných. Jde o muže ve věku 56 a 59 let.

Škodná ohlášení pořád přibývají. Zatím je jich asi 40. Většinou se jedná o rozbitá okna, poškozené střechy, ale ve Slavičíně narušila tlaková vlna i statiku dvou budov. Škody dokonce hlásí i 8 kilometrů vzdálené Valašské Klobouky.

Při monitoringu pomáhají i drony

Do lesa poblíž výbuchu je stále vstup zakázán. „Držíme vnější perimetr přibližně ve vzdálenosti 1200 metrů. Zatím jsme nezaznamenali žádné jeho narušení, popřípadě nějaké pokusy o vniknutí do areálu,“ informuje zástupce velitele policejního zásahu Bohdan Varyš.

Při monitorování pomáhají i drony, které vyvinul Vojenský technický ústav. Sedmikilogramové malé vrtulníky se šesti motory mají kamery pro denní i noční vidění a jsou poprvé nasazené v ostré akci. Ve Vrběticích předávají nasnímané výsledky monitoringu pyrotechnikům.

„Od čtvrtka, co jsme tady, tak každý den nalétá minimálně takovým osm letů, ten jeden let je zhruba půl hodiny. V podstatě jsme schopní létat i za snížené viditelnosti Ten prostředek v podstatě po přistání je připravený k opakovanému letu zhruba do dvou minut, kdy se vymění akumulátory,“ vysvětluje Jiří Kudas z Vojenského technického ústavu, který se na vývoji podílel.

Výbuch na Zlínsku zničil sklad munice, dva lidé jsou pohřešováni | Foto: ČTK

Pavel Sedláček, Andrea Kratinová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme