Zemřel jazzman Jaromír Hnilička, bylo mu 84 let

8. prosinec 2016

Dnes v poledne zavlála na budově Českého rozhlasu Brno černá vlajka. Rozhlasáci ji vyvěsili na památku jazzmana Jaromíra Hniličky, který zemřel ve věku 84 let.

Famózní trumpetista, hudební aranžér, skladatel, jazzový hudební i pedagog Jaromír Hnilička ve středu 7. prosince odešel do jazzového nebe. Pro Český rozhlas Brno to potvrdil jeho synovec Přemysl Hnilička.

„Jsou lidé, které člověk vždycky rád potká a Jaromír Hnilička mezi ně patřil. Nikdy nezapomenu na těch pár setkání před mikrofonem. Skláním se před tímto nenahraditelným člověkem. Nejen nad jeho stopou v našem zvukovém archívu, ale i v dějinách současné hudby,“ říká ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý.

Jméno Jaromíra Hniličky bylo s Brnem neodmyslitelně spjato, nejen proto, že už od roku 1955 byl tento mimořádný hudebník členem Orchestru Gustava Broma. „Stejně věrný jako Bromovu orchestru je také městu Brnu, kde žije od padesátých let. Je brněnským patriotem v tom nejlepším slova smyslu,“ můžeme se dočíst na Hniličkových internetových stránkách.

Čtěte také

Do dějin jazzové hudby se zapsal řadou svých skladeb, z nichž nejznámější je Jazzová mše zkomponovaná v roce 1969, která ale u nás mohla být vydána až v roce 1990.

Český rozhlas Brno velkého hudebníka připomene v sobotu 10. prosince ve 13:05 odvysíláním pořadu Jak na tom jsem z roku 2008. Tehdy byl Jaromír Hnilička hostem Jaromíra Ostrého a Josefa Veselého.

„Přes veselost vyprávění tam zazněl i tak trošku smutek nad zacházející slávou orchestru Gustava Broma, taky se vzpomínalo samozřejmě na pana kapelníka, na Jaromírovu cestu ze Slovenska na Moravu a nakonec vybalil trubku a zahrál přímo ve studiu. Něco úchvatného,“ vzpomíná Jaromír Ostrý.

autor: ska
Spustit audio