Zlínský kraj slaví konec hospodářského roku. Na dožínky přijely tisíce lidí

Dočesná, žnivuvka, ožinek nebo obžínky. Tak se jim říkalo v minulosti, my je dnes známe jako dožínky. Před devíti lety se na Zlínsku rozhodli, že konec žní a hospodářského roku oslaví pokaždé společně. Do Kroměříže tak dnes dorazily tisíce lidí ze všech krajských koutů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dožínky přilákaly na kroměřížské Velké náměstí tisíce lidí

Dožínky přilákaly na kroměřížské Velké náměstí tisíce lidí | Foto: Pavel Sedláček

Na zhruba 20minutový dožínkový průvod Kroměříží se vydaly koňské povozy a tisíce lidí. Zastavily se až na Velkém náměstí, kde vystoupily desítky folklorních souborů. Hlavní hospodář, v tomto případě hejtman, pak převzal dožínkový věnec.

V kroji, dobře naladěná, šla celou trasu průvodu také 78letá Marie Pavlíčková z Tlumačova. „Letos jsme tu už počtvrté. Přibývá to čím dál víc krojovaného, je to tu velice pěkné. V Tlumačově jsme takhle velké dožínky nikdy neměli,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlínský kraj dnes v Kroměříži slaví konec hospodářského roku, na dožínky přijely tisíce lidí. Podíval se tam i redaktor Pavel Sedláček

Kroměřížské Velké náměstí ozářilo dožínkové sluníčko a zářil také šéf zdejší agrárníků Milan Hebnar. Jak by také ne, úroda byla dobrá.

„Letos je úroda jako loni, dá se říct na stejné úrovni, o nějaké to procentu nižší. Ale přestože bylo sucho, tak to ty obiloviny zvládly. Kvalita obilovin je zatím dobrá, mlynáři si nestěžují, takže není problém s kvalitou,“ pochvaluje si Hebnar, podle kterého je takříkajíc pod střechou už 99 procent krajské úrody.

Vychází dožínkový průvod | Foto: Pavel Sedláček

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme