Zlínští hasiči si poradí s hady, papoušky, včelami i bobry

Odchyt nebezpečných psů nebo koček v nouzi patří k dennímu „chlebu“ většiny hasičských sborů. Často je ale čekají kurióznější odchyty. Tak jako hasiče na Zlínsku.

Usadil se vám před domem včelí roj? Na pomoc vám přijdou hasiči. Mají pro tyto účely speciální výbavu, jak se přesvědčil reportér Roman Verner.

„Pokud roj visí jako hrozen, odchytáváme ho do takové bedýnky, které včelaři říkají rojáček. Když se ale roj usadí ve spáře poblíž většího množství lidí, nebo jsou-li poblíž děti, roj musíme zlikvidovat. Buďto spreji nebo pomocí speciálního vysavače,“ přibližuje hasič Adam Hubík.

Ve své výbavě ale mají hasiči také speciální kleště na plazy. V poslední době odchytávali zlínští hasiči dvakrát užovky, z toho jednou v budově obchodu ve Vizovicích. Na svém „kontě“ ale mají i dobrodružnější odchyty.

Speciální kleště na odchyt hadů

Například nedávno poblíž zlínské Zoo chytali vzácného Aru hyacintového, který uletěl z voliéry a usadil se na sloupu elektrického vedení.

„Museli jsme spolupracovat s energetiky, aby celé vedení vypnuli. Na doporučení odborníků jsme měli papouška nejdříve pokropit, abychom mu znemožnili odlet a následně ho odchytit pomocí výškové techniky, kterou jsme měli připravenou,“ popisuje plánování záchrany exotického papouška mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

Ara hyacintový

Papoušek se nakonec při prvním kroku celého plánu natolik vylekal, že se raději sám vrátil do Zoo.

Nejčastěji ale hasiči pomáhají o něco méně exotickým druhům. Na jaře a na podzim nejčastěji srnám, ale už zachraňovali i bobra a exotickou korálovku - nejedovatého hada, který ale svým zbarvením napodobuje smrtelně jedovaté korálovce.

Odchyt berana

„Loni jsme zachraňovali čápa, který propadl průmyslovým komínem,“ končí výčet Libor Netopil.

autoři: rv , ska
Spustit audio