František Černý

11. říjen 2011

primáš, zpěvák a současný umělecký vedoucí BROLNu

Narodil se 17. června 1961 v Moravském Krumlově a přestože absolvoval vysokoškolské vzdělání přírodovědného typu, ještě během studií mu učarovala hudba. Nejdříve se věnoval orchestrální hře na housle (Helfertovo orchestrální sdružení). Od poloviny osmdesátých let jej přitáhla lidová hudba a působil postupně v několika souborech. Velkým přínosem při poznávání regionální lidové hudby bylo pro něj působení na postu primáše ve folklorním souboru Včelaran z Bílovic u Uherského Hradiště v letech 1987-91.

V roce 1990 získal soubor ocenění Laureát Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici. Z profesionálního hlediska bylo pro něj důležité angažmá v Cimbálové muzice Petra Olivy (1992-4), která spolupracovala s populárním zpěvákem Jožkou Černým. V roce 1994 nastoupil do BROLNu pod vedením Jindřicha Hovorky. Zde poznal základy profesionální studiové práce, podílel se na natočení celkem osmi CD a seznámil se s celou řadou osobností folklorního světa.

Hudební obzory si dále rozšiřoval v multižánrové skupině Cimbal Classic cimbalisty Dalibora Štrunce. Souběžně sám začal uplatňovat své primášské a dramaturgické představy ve vlastní Cimbálové muzice Franty Černého, s níž natočil dvě CD, přičemž to poslední, Putování za písničkou (2006) je zdařilým sestřihem několika koncertů, jejichž obsahem bylo setkávání se zpěváckými legendami moravské a slovenské regionální hudby (M. Hrbáč, E. Grombířová, J. Rapant, V. Grycová, J. Laža, M. Mačošková a další).

Spustit audio