Radoslav Zapletal

30. květen 2014

Jeden z dlouholetých primášů Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů, zesnul náhle v ranních hodinách v neděli 30. května 2010.

Narodil se 18. května 1937 ve Zlíně. Na brněnské konzervatoři vystudoval housle a poté absolvoval Janáčkovu akademii múzických umění. Působil nejen jako aktivní hráč (kromě houslí ovládal i další lidové nástroje, například pastýřské píšťalky), ale též jako hudební skladatel. Upravil mnoho lidových písní pro BROLN a další soubory. Za všechny jmenujme všeobecně známou a působivou úpravu písně Kdybych byla bohatá v podání Vlasty Grycové nebo Magdaleny Múčkové. Do rozhlasového tělesa přišel na místo prvního houslisty v roce 1963 a zažil éru největšího rozmachu tohoto tělesa. Působil v něm do roku 1993.

Do poslední chvíle spolupracoval s regionálními muzikami a zpěváky na Kyjovsku, především s dětským souborem Kyjovánek a dále se zpěvákem Václavem Horákem a jeho sborem z Kostelce. S nimi též připravil nedávno k vydání na CD sérii nahrávek písní z Kyjovska.

Na Mezinárodní festival do Milotic počátkem letošního srpna připravoval pořad s Václavem Horákem, sborem z Kostelce a bývalými členy BROLNu.

Ohlédnutí za Radkem Zapletalem, bývalým významným členem BROLNU, který náhle skonal 30. května ve věku 73 let uslyšíte na vlnách Českého rozhlasu Brno v rámci pořadu Na moravskou notu Jiřího Plocka v pondělí 7. června 2010 od 17:30 hodin.


Spustit audio