Boris Carloff: The Escapist

9. prosinec 2012

Čajovna o hudbě, designu, Sarajevu, snílkovství, apokalypse a šílenství kolem konce světa…

V říjnu vyšlo Borisi Carloffovi album The Escapist. Je na české poměry nezvykle „monumentální“, zvukově precizně propracované a stylově těžce zařaditelné. U citlivých jedinců může vyvolávat silné obrazy a vizuální konotace spojené s apokalypsou a následným zrozením nového života a světa… Proč? Na to odpoví Milan Havrda aka Boris Carloff v nedělní Čajovně, v níž uslyšíte to nejlepší z nové desky.

Řeč bude rovněž o tom, zda si „nepřekáží“ Boris Carloff jako producent a jako autor vlastních hudebních projektů, o pohnutkách vedoucích ke vzniku alba The Escapist i o tom, jakými změnami projde album i člověk za čtyři roky.

02781510.jpeg

Boris Carloff je skladatel, muzikant (původně houslista) a zvukový fajnšmekr, který svoji hudbu vydával ve Velké Británii, Japonsku, Irsku a Německu. Je jedním z nejvytíženějších českých producentů. Stojí za projektem Knot Photogenic, produkoval desky řadám kapel (Kryštof, Sunshine, Airfare, A Banquet atd.) a spolupracoval se světovou producentskou elitou. Na jeho sólové desce The Escapist se kromě Borise Carloffa podílela i spousta hostů, mezi nimi například Ghetto Priest z Asian Dub Foundation, Doug Yowell (Suzanne Vega, Lana DEl Rey) nebo James Cook (ex- IAMX, Nemo). www.boriscarloff.cz

Videoklip ke skladbě Falling z nového alba Borise Carloffa The Escapist (autoři bratři Martin a Jan Živočtí)

Do studia jsme přizvali i mladou dámu, která má s Borisem Carloffem hodně společného. Sarajevo není zdaleka to jediné, co je spojuje. Dalším hostem nedělní Čajovny bude designérka Darja Podboj Havrda.

Darja Podboj Havrda je designérka, narodila se v roce 1979 v Sarajevu (Bosna a Hercegovina), vystudovala Střední průmyslovou školu v Praze, obor Konstrukce nábytku a interiéru, a potom Vysokou školu Umělecko-průmyslovou v Praze, obor Architektura a design. Vystavovala v Praze, Brně, ve Vídni, ve Frankfurtu a v Birminghamu. Ve fotogalerii si můžete prohlédnout její tvorbu. www.dariapodboj.com

Poslechněte si záznam vysílání!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.