Proč hrát LARPy?!

14. únor 2013

Live Action Role Play jsou živě hrané nedivadelní zážitkové akce. Jak fungují, přibližují LARPoví znalci Petr Braťka, Martin Buchtík a David František Wagner.

LARP je označení pro hry, založené na hraní přidělené role bez přítomnosti diváků. Jde především o zábavu a kreativní využití volného času. Každá postava ve hře má charakter, podle kterého za ni hráč jedná, a své herní cíle, kterých se v rámci této role snaží dosáhnout.

Vzájemnými rozhovory, interakcí a hereckou improvizací pak hráči společně rozvíjejí příběh. (Rozuzlení celého příběhu obvykle není pevně stanoveno a je tedy zcela na hráčích, jak se rozhodnou herní situace v rolích vyřešit.) Spektrum larpů, které se v Česku i ve světě hrají, je široké – mohou se odehrávat v přírodě i v bytě, můžou se jich účastnit stovky účastníků i několik málo lidí.

Asi nejznámějším českým LARPem je masivní, akční a populární Bitva pěti armád, hraná na základě Tolkienova příběhu z Hobita. LARPy můžou podporovat rozvoj osobnosti, zlepšují komunikační i rétorické dovednosti a v bezpečném prostředí hry vedou hráče k přijímání zodpovědnosti za svá rozhodnutí.

Zpátky do skutečnosti! Únikové hry jsou mezi Čechy mimořádně populární

Londýnská úniková hra Time Run

Jste zavření ve sklepní místnosti a máte hodinu na to, abyste se dostali ven. Ke klíči se dostanete ale jenom pomocí vyřešení sekvence logických úkolů. Legendou pro vaši situaci je třeba druhá světová válka, stará pověst, nebo filmový příběh. Tak vypadá typická úniková hra, populární dnes v celé Evropě. Co stojí v online věku za popularitou této zábavy, kolik Čechů už jí propadlo a jaké herní možnosti nabízí?

Střepiny jsou LARP z prostředí postapokalyptické scifi pro 40. hráčů, žánrově se jedná o tragédii. Tři jeho běhy již proběhly v zimě 2012/13 v upraveném prostředí krytu civilní ochrany z 50. let na okraji centra Prahy. Další běhy jsou plánovány na 2.-3. března, 22.-23. března a 12.-13. dubna 2013.

V Česku už dokonce vznikl grantový systém, ze kterého se náročnější akce realizují. Jedním z podpořených projektů byl i velký víkendový larp Projekt Systém. Zatímco existuje řada fantasy nebo upířích LARPů, Systém je hra z prostředí blíže nespecifikovaného totalitního systému.

Vavřinec Menšl zaznamenal tento LARP v dokumentárním filmu 5 pravidel. Podívejte se na trailer:

Text vznikl s využitím informací ze serveru www.larpy.cz.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio