Generace 70: Skikrosař Tomáš Kraus

23. březen 2014

Čajovna s Tomášem Krausem byla o skikrosu, o tom, jestli je bláznivý, o skikrosových dlouhých letech, o vítězstvích, splněných snech a pádech, tradicích a jejich boření nejen ve sportu, ale i o generaci narozené v sedmdesátých letech. Hostem byl jezdec, který ve skikrosu vyhrál vše kromě olympiády.

Původně měl Tomáš Kraus v době vysílání nedělní Čajovny bojovat o světový pohár, nakonec ale vše dopadlo jinak a Tomáše přišel do našeho živého vysílání. V záznamu rozhovoru se můžete dozvědět, proč přijel z Děčína a jestli s sebou přivezl i svoji oblíbenou helmu z dílny Michala Škapy s lebkami, letadlem, golfovým míčkem, windsurfovým prknem, helikoptérou z Aljašky a ještě několika věcmi, které má rád.

Tomáš Kraus (nar. 1974) je čtyřnásobným vítězem světového poháru ve skikrosu (a historicky prvním vítězem světového poháru této sportovní disciplíny), dvojnásobným skikrosovým mistrem světa (z let 2005 a 2007), pětinásobným mistrem České republiky v alpském lyžování, kterému se věnoval do roku 2004. Startoval na Zimních olympijských hrách 2010 ve Vancouveru, kde se umístil na 11. místě. Na ZOH 2014 v Soči skončil po pádu na 18. místě.

Řeč byla taky o mužnosti, soutěživosti, kontaktnosti a agresivitě ve skikrosu, o tom, co dělat, když vám soupeř při dopadu přiskočí patky, když skikrosař pokazí start, když se mu nechce závodit nebo co znamená věnovat se skikrosu profesionálně. Rozhovor s Tomášem Krausem (nar. 1974) jsme odvysílali v rámci série Generace 70 o výrazných osobnostech narozených v 70. letech, jež se prosadily v umění, kultuře, vědě, sportu či společenskými aktivitami. Řeč byla nejen o Tomášových osobních zkušenostech, ale i o zážitcích a době určujících celou generaci narozenou v sedmdesátých letech.

02835172.jpeg

Skikros (skicross) je disciplína, při níž několik lyžařů zároveň sjíždí trať s umělými překážkami. Tratě pro skikros jsou vybavené především klopenými zatáčkami, terénními vlnami a skoky. Závody probíhají vyřazovacím způsobem. Hlavními závody ve skikrosu jsou mistrovství světa, světový pohár a SAAB Salomon Crossmax Series. Od roku 2010 je skikros olympijskou disciplínou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.