Generace 70: Tanečnice Nataša Novotná

24. srpen 2014

Hostem nedělní Čajovny byla tanečnice, choreografka, držitelka Ceny Thálie z roku 2008 a výkonná ředitelka špičkového tanečního souboru 420PEOPLE Nataša Novotná. Zeptali jsme se jí na to, jak bolí tančení (když je vám 36), jak kloubí taneční a manažerské dovednosti, taky na cestu z Ostravy, do Haagu, Prahy a zpět, ale i na to, co poslouchala, když jí bylo 16, a jak často tančila v té době před zrcadlem.

Rozhovor s Natašou Novotnou (nar. 29. 10. 1977) jsme vysílali v rámci série Generace 70 o výrazných osobnostech narozených v 70. letech, jež se prosadily v umění, kultuře, vědě, sportu či společenskými aktivitami. Řeč byla nejen o Natašiných osobních zkušenostech, ale i o zážitcích a době určujících celou generaci narozenou v sedmdesátých letech.

Nataša Novotná se narodila v Opavě a své dětství prožila ve vesnici Dobroslavice. Po absolutoriu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě získala v roce 1997 angažmá v nizozemském souboru Nederlands Dans Teater 2 pod vedením Jiřího Kyliána. V letech 2000 - 2002 působila v souboru Göteborgs Operan Ballet ve Švédsku, kde mimo jiné obdržela ocenění za roli Julie v inscenaci Romeo & Juliette od M. Müllera. V létě 2002 se vrátila do Nizozemí a stala se členkou Nederlands Dans Theater 1. Měla možnost tvořit a pracovat s předními světovými choreografy: J. Kyliánem, W. Forsythem, O. Naharinem, M. Ekem, P. Lightfootem nebo Crystal Pythe. Nizozemskými kritiky byla dvakrát nominována jako 'nejlepší tanečník' za interpretaci děl Duo (W. Forsythe) a Pneuma (J. Inger).



V letech 2004-2006 připravovala benefiční představení NDT Choreographic Workshop.

Od roku 2006 pracuje nezávisle, především jako tanečnice hostuje v souborech a představeních po celém světě. Spolupracuje s předními tanečními scénami a jejich tvůrci (Tero Saarinen Company ve Finsku, Copenhagen International Ballet, Korzo Theater v Nizozemí, sólistou italské La Scaly Robertem Bollem nebo s londýnským Sadler's Wells v představení se Sylvie Guillem) Příležitostně působí jako pedagog a taneční mistr, asistuje při nastudování choreografií Jiřího Kyliána a Václava Kuneše.

V roce 2007 založila spolu s Václavem Kunešem vlastní taneční soubor 420PEOPLE se sídlem v Praze. Z první produkce souboru získala Nataša ocenění kritiků tanečního magazínu Dance Europe za nejlepší taneční výkon v choreografii Small Hour, v téže roli i prestižní Cenu Thálie. Na závěrečném gala-večeru festivalu Tanec Praha ji byl udělen titul Tanečník roku 2009. Kromě úspěšných hostování v Evropě, zahájil v roce 2010 soubor 420PEOPLE, jehož je Nataša Novotná výkonnou ředitelkou, rezidenci na Nové scéně Národního divadla v Praze.



Od roku 2007 Nataša uvádí také vlastní choreografie - Znaky o Znacích (2007) pro Janáčkovu konzervatoř v Ostravě, Sacrebleu (2010) pro 420PEOPLE ve spolupráci s holandským divadlem Korzo, Pták Ohnivák (2012) pro balet ND Brno, Rezonance na pěší vzdálenost (2012) ve spolupráci 420PEOPLE a orchestru Berg, v premiéře na Nové scéně ND v Praze.

Spustit audio