Velmi dobře osvětlené vztahy

16. říjen 2014

Hostem půlhodinové čtvrteční Čajovny 16. října bude spisovatel Marek Šindelka. Mapa Anny, tak se jmenuje jeho nová povídková kniha, o které bude v pořadu řeč.

Debutoval básnickou sbírkou Strychnin a jiné básně, napsal román Chyba, který později spolu s Vojtěchem Maškem převedl do komiksu, před třemi lety vydal povídkový soubor Zůstaňte s námi. Získal Cenu Jiřího Ortena i Magnesii Literu. Je mu třicet let.

„Skutečnost žádný příběh nemá. Jen nekonečný počet střepů, které se skládají do nových a nových obrazců v tom šíleném krasohledu našich krátkých životů,“ píše Marek Šindelka v povídce Reality. Celá povídková kniha Mapa Anny je založena na podobném principu. Postavy procházejí jednotlivými texty, které na ně a jejich vnitřní motivace vrhají různé světlo. Výsledkem není příběh, ale velmi přesně zaostřený výsek vnitřního života několika lidí, propojených vzájemnými vztahy. Vztahy, to je ostatně to, o co tu jde především. Jaký máme vztah sami k sobě, jak se nám bydlí ve vlastním těle v dnešní virtualitou doplněné době? Co očekáváme od vztahu s jinými lidmi? Jakým způsobem a jak úspěšně se snažíme k sobě navzájem přiblížit? Zásadní otázky pokládá Marek Šindelka velmi elegantně a zručně - výsledkem je kniha, kterou přečtete jedním dechem a přitom se k ní budete se zájmem vracet.

Z mapy Anny budeme ve čtvrteční Čajovně číst a také vám tři výtisky nabídneme v soutěži. Poslouchejte rozhovor s Markem Šindelkou 16. října v 19 hodin na ČRo Vltava.

Spustit audio