Generace 70: politolog David Ondráčka

15. březen 2015

O městě horníků, havířovské sorele a „crazy punku“ kapely Masomlejn. O korupci, veřejných zakázkách a o tom, kdyby se stal ministrem vnitra. O čase pro změnu i setrvání, o generaci narozené v 70. letech, ale i o řadě dalších témat. Hostem Ivy Jonášové v sérii Generace bude ředitel české pobočky nevládní organizace Transparency International David Ondráčka.

Co ho formovalo? Jaké měl plány plány a sny? Jak si představoval svůj život, když mu bylo deset? Je něco typické pro jeho ročník narození 1976? Co poslouchal, co nosil, co obdivoval a co nesnášel? I o tom bude řeč v neděli před půlnocí.


David Ondráčka (nar. 3. 2. 1976 v Havířově) je od ledna 2008 ředitelem české pobočky nevládní organizace Transparency International, kde pracuje od roku 2001. Dříve působil ve veřejné správě. Absolvoval politickou ekonomii na Středoevropské univerzitě v Budapešti, po předchozím studiu mezinárodních vztahů na Univerzitě Palackého v Olomouci, politologie na Univerzitě Karlově v Praze a politické filozofie na New York University v New Yorku. V roce 2013 absolvoval semestrální studijní pobyt na Columbia University s podporou Fulbrightova stipendia. Specializuje se na problematiku politické korupce, veřejných zakázek a investic a reformy veřejné správy a veřejných politik. Působí jako expert a konzultant pro mezinárodní instituce a organizace v řadě zemí od Evropy, přes Kavkaz až po Mongolsko. Přednáší související témata na českých vysokých školách (UK a MUP v Praze, MU v Brně). Mluví anglicky, francouzsky a polsky. V roce 2009 dostal za svou činnost cenu Alice Garrigue Masaryk.

Skladby, které má či kdysi měl v přehrávači David Ondráčka a které zazní v nedělní Čajovně:

Masomlejn: Americké brýleThe National – Conversation 16Vladivojna – Tajemství lotopuU2 - AcrobatNohavica – Babylon

Pořad vysíláme v rámci cyklu Generace 70 o výrazných osobnostech narozených v 70. letech, které se prosadily v umění, vědě, sportu nebo společenskými aktivitami. Řeč bude nejen o Davidových osobních zkušenostech, postojích a názorech, ale i o zážitcích a době určujících celou generaci narozenou v sedmdesátých letech.

Připravila a moderuje Iva Jonášová.

Český rozhlas Vltava, neděle 15. března od 23.15

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.