Generace 70: vzorem byl západ, snem Coca-Cola v plastu

10. květen 2015

Narodila jsem se v roce 1977. Jaká malá jsem toužila setkat se (nebo dokonce stát se) Stefanem Edbergem a na tenisové zápasy si nosit Coca-Colu v plastové láhvi (právě ten plast byl zásadní). Po revoluci pro mě přestal existovat svět, který byl na východ, a v pětadvaceti zase přestal existovat ten, co byl na západ.

Zásadní bylo v té době objevovat Asii a alternativní životní styly a přístupy. Plast se stal maximálně trpěným a vše s labelem eko mělo přidanou hodnotu. V Kristových letech nebylo nic důležitějšího než realizovat sny, které jsem vždycky vnímala jen jako nedosažitelné kdyby dospělého věku. A teď mě zajímá, jestli se jako babička budu schopná přiblížit něčemu jako Stallone a jeho parta Postradatelných, kteří jsou zase zpátky kluci ze základky.

Jací jsme my, kdo jsme se narodili v 70. letech v ČSSR? Říkejme si generace 70.

Ucelený výzkum zabývající se generací narozenou v českém prostředí v 70. letech údajně neexistuje. Ale vy se v nedělní Čajovně dozvíte nejvíc z toho, co je o této generaci známo a prokázáno a touto generací prožito.

Tentokrát do studia dorazil na předpůlnoční rozhovor ředitel Sociologického ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký. Řeč bude o tom, jaká je generace Husákových dětí, která byla do světa poslána v době levných novomanželských půjček, nových bytů, propopulační státní politiky a omezených možností seberealizace v době komunistické diktatury. Co lidi narozené v 70. letech formovalo, po jakých vzorech pokukovali, na čem vyrůstali, kde jsou dneska a jací budou jako senioři? Co znamená, že tato generace je v českém prostředí silná početně? Je to workoholická generace a zasedla posty v příliš nízkém věku? Je v životě spokojená a probojovala něco pro generace následující (i předchozí)? Čím se nejvýrazněji vymezila vůči generaci svých rodičů, pro co žije a pro co budou žít její děti?

To jsou otázky, které zazněly v předpůlnoční nedělní Čajovně 10. května od 23.15.

Připravila a moderuje Iva Jonášová.

Generace 70 je cyklus o výrazných osobnostech generace narozené v 70. letech, které se prosadily v umění, vědě, sportu nebo společenskými aktivitami. Řeč je nejen o jejich osobních zkušenostech, ale i o zážitcích určujících celou generaci narozenou v sedmdesátých letech.

Spustit audio