Paneláky: Brutalistní krása, nebo bydlení za trest?

24. leden 2016

Ve Švýcarku, Anglii nebo Berlíně se do nich stěhují umělci a vystylovaní intelektuálové, u nás je bydlení "na sídláku" stále spíše demodé. Změní se to za pár let? Zjistíme, že pastelové barvy nejsou to, co zdejší sídliště zachrání? Začneme ctít a opečovávat také naše panelákové architektonické dědictví?

I na to se ptáme v Čajovně. Pozvání do ní přijali tři členové rozsáhlého odborného týmu, který stojí za projektem Paneláci aneb plným názvem Panelová sídliště v České republice jako součást městského životního prostředí: Zhodnocení a prezentace jejich obytného potenciálu. Historička architektury Eva Novotná obdivuje například brněnskou Lesnou, sídliště, které je díky svým kvalitám, jako je usazení do zeleně, přirovnáváno k finské Tapiole u Helsinek. Architekt a památkář Matyáš Kracík upozorňuje na Kladno, na tamní Rozdělov, někdejší sídliště Vítězného února, které tvoří vysoké, výrazné věžáky v duchu sorely. Sociální antropolog Martin Veselý ale říká, že určitá část lidí – panelákofilové – miluje i pražské Jižní Město, byť podle architektonických kvalit zrovna nepatří k těm nejhvězdnějším.

Podívejte se, jak vypadá jedno britské panelové sídliště, slavný Barbican v centru Londýna.

BARBICAN | Urban Poetry from Joe Gilbert on Vimeo.

Výzkumný projekt, který zaštiťuje pražské Uměleckoprůmyslové muzeum s podporou Ministerstva kultury, má během sedmi let svého trvání prozkoumat sídliště v celé České republice. Teď, zhruba v polovině vyměřeného času, jsou zmapovány všechny kraje. Výsledky se postupně zobrazují na webu www.panelaci.cz a na jednotlivých výstavách. Ta aktuální představuje Jihomoravský kraj a probíhá až do března v Brně.

Spustit audio