Snažil jsem se vžít do jejich kůže, říká o svém románu inspirovaném uprchlickou vlnou Marek Šindelka

11. prosinec 2016

Nesnesitelné vedro, zima, která skoro až paralyzuje, málo vzduchu, hlad, bolest, strach – a jedno lidské pouto táhnoucí se napříč nehostinnou Evropou. To vše najdete v nové knize Marka Šindelky. Jmenuje se Únava materiálu, vychází právě teď a její vznik podnítila uprchlická krize.

Dva kluci utíkají za lepším životem, jednoho pozorujeme na cestě mrazivou, pustou krajinou, druhý se tlačí namačkaný ve velmi těsném prostoru pod kapotou auta. Odkud přišli, přesně nevíme, směřují kamsi na sever. Přesné reálie nehrají roli, důležité jsou prožitky a pocity. „Nechtěl jsem přispívat k nějakému mediálnímu humbuku. Rozhodl jsem se, že napíšu knihu, která nebude dělat nic jiného, než že čtenáře vezme a vsadí do kůže těchhle lidí,“ říká Marek Šindelka.


Marek Šindelka (*1984) debutoval sbírkou Strychnin a jiné básně (Cena Jiřího Ortena 2006), je autorem románu Chyba a povídkových souborů Zůstaňte s námi (Magnesia Litera v kategorii próza 2012) a Mapa Anny. Podílel se na vzniku několika komiksů, píše filmové scénáře. Aktuálně vychází jeho druhý román Únava materiálu.

Tělo hrálo podstatnou roli i v předchozích Šindelkových knihách, v Únavě materiálu je ale evokace většinou velmi nepříjemných prožitků použita takřka k aktivistickým účelům. „Velmi důležitý je pohled. V momentně, kdy přestáváme vidět okolní lidi jako lidi, tak se začínají dřív nebo později dít nepěkné věci,“ dodává autor.



Před dvěma lety s nadsázkou tvrdil, že ho nezajímají příběhy. Jeho knihy se překládají a s nadšenými reakcemi vycházejí v cizině. Na svém kontě má tuzemské prestižní literární ceny. A říká, že i když nepíše, živí se tím, že píše. Poslechněte si rozhovor s Markem Šindelkou o Únavě materiálu, jeho způsobu psaní i o filmovém scénáři k hranému filmu, na kterém aktuálně pracuje s Martinem Marečkem.

V Čajovně proběhla soutěž o tři výtisky Únavy materiálu, které nám darovalo nakladatelství Odeon. Ptali jsme se vás, jak se jmenovala předchozí kniha Marka Šindelky. Odpověď zní Mapa Anny. Vyhrávají Jana Dušek Pražáková, Radek Zbranek a Hynek Chmelař.

Spustit audio