Canterburská scéna aneb Britská hudební progrese na mnoho způsobů

19. srpen 2010

Což takhle poslechnout si něco z Canterbury? Sobotní Čajovna s podtitulem Britská hudební progrese na mnoho způsobů, která inspiruje nejen tamní rock & pop už přes čtyřicet let. Za tu dobu se rozprostřela do nebývalé žánrové šířky a dala světu celou řadu kultovních osobností i nahrávek. Čekejte progresivní rock, jaký jste možná ještě neslyšeli, inteligentní popové písně, trance & dance, snad i trochu jazzu a několik canterburských příběhů o tom "What's Rattling Mike Doodlage".

Všechno to začalo v historií protkaném městě na jihovýchodě Anglie v první půlce 60. let minulého století, kde z podhoubí jazzu a blues vznikla skupina The Wilde Flowers. Canterburská hudební rodina, jejíž členové nemusejí být nutně z Velké Británie ani Anglie, se však má pořád čile k světu, ačkoli 'hlavnímu viníkovi', Australskému týpkovi jménem Deavid Allen, bylo letos už 72 let! Přesto stále koncertuje, a to nejen s kapelou Gong, která vloni vydala tak aktuální album, že si vysloužilo zastoupení v 'Canterbury Scene Top 7'. A že to bylo těžké vybírání…

Někteří z hlavních protagonistů scény už z fyzického světa odešli - naposledy baskytarista Soft Machine Hugh Hopper (1945-2009, raritou je, že jeho píseň Memories z dob The Wilde Flowers natočila na začátku své kariéry v produkci Billa Laswella zpěvačka Whitney Houston) a bubeník Hatfield And The North Pip Pyle (1950-2006), k těm stále tvořícím patří Robert Wyatt, Kevin Ayers, skupina Caravan nebo projekt System 7. A když to vezmeme v širším měřítku, řekněme od new age po freejazz, mohla by vám něco říkat i jména Adiemus, Brotherhood Of Breath či Lol Coxhill. Ti všichni se do čajovnické hodinky pochopitelně nevešli, ale jejich disko- i bio-grafická data a odkazy na samostatné stránky můžete najít na mimořádně komplexním webu CALYX - The Canterbury Music Website. Individuálním tipem budiž ještě Planeta Gong, neboli virtuální domov takzvané Globální rodiny Gong a klip ke skladbě How To Stay Alive z aktuálního alba Gongu na YouTube. Pořad připravil a uvádí Miloš Latislav.

02122434.jpeg

CALYX - The Canterbury Music WebsitePlanet Gong

autor: Miloš Latislav
Spustit audio