8 x In memoriam: Američtí pardálové odcházejí

9. prosinec 2016

Rok 2016 nám sebral osm hudebníků, které připomínáme Čajovnou Michaela Kyselky.

Flamboyantní a sexuálně vyzývavý Prince (pravým jménem Rogers Nelson) byl aktivním Svědkem Jehovovým, což vzhledem k jeho textům mnohé překvapilo.

Mose Allison pocházel z oblasti jazzu a poezie, inspiroval však například Peta Townshena, Erica Claptona, Johna Mayalla a další. Jeho portrét najdete v archivu Čajovny.

Glenn Frey patřil k pilířům jedné z největších country-rockových kapel Spojených Států – The Eagles. Přesto si rád zazpíval i žánrově tak vzdálený standard, jakým je The Shadow of Your Smile od Antonia Carlose Jobima.

Leonard Cohen se narodil v Kanadě, ale žil a tvořil převážně na území Států. Jeho písnička Susanne kdysi trochu zastínila další perlu ze slavné desky Bird On A Wire – So Long Marriane složil pro svoji někdejší lásku, kterou potkal v Řecku.



Maurice White a jeho ansámbl Země, Vítr a Oheň byl zjevením, americkou oslavou svobod, radosti a spojení těla s rytmem.

Leon Russell se uprostřed kariéry stáhnul z velkých podií a pro mladá publika koncertoval pod pseudonymem Hank Wilson. V šedesáti osmi letech pak nahrál bilanční desku The Union, když jej vyzval ke spolupráci jeho „žák“, Elton John.

Merle Haggard byl redneck jak poleno a hipíkům se smál. Navzájem se častovali uštěpačnými songy a příliš v lásce se neměli. Merle však uměl publikum též rozplakat, třeba písničkou Silverwings.

Paul Kantner byl protipól Haggarda a kamarád Billa Grahama, jeho pohled na věc však změnil až kultovní Altamont Free Concert, na kterém hráli jako první Jefferson Airplane.

autor: Michael Kyselka
Spustit audio