Čajovna o světle

10. červenec 2011

Víte, co je světelný design? Chtěli byste ho studovat? Zajímá vás, jak dobře nasvítit koncert? Chcete vědět, jak vnímají světlo nevidomí?

Jak mění světlo městskou krajinu a co je světelné znečištění? Jak se naše tělo cítí, když má nedostatek světla, a proč je pro nás důležitá tma? Co by se stalo, kdyby celý svět na hodinu „zhasl“? O tom, proč je světlo důležité a jak se dá využít, bude řeč v nedělní Čajovně 10. července (repríza z 10. dubna), kterou připravila a uvádí Iva Jonášová.

Do studia si pozvala odborníka na fyziologické a psychologické účinky světla Antonína Fuksu, Františka Fabiána z Institutu světelného designu, světelného designéra Jana Komárka, vedoucí Neviditelné výstavy Tünde Špačkovou Pinkasovou a nevidomou průvodkyni Terezu Bartoňovou.

Institut světelného designu

„Světelný design by zde měl být něco jiného než nasvítit barák barevně. Patří sem i řešení interiérů veřejných prostor: například hotely si mohou dovolit velkorysé a zároveň příjemné svícení. Souvisejícím polem je jistě design svítidel - něco mezi světelným objektem a masovým prefabrikátem.“František Fabián, vedoucí Institutu světelného designu

Institut světelného designu vznikl v květnu 2008 z iniciativy několika výrazných osobností v oblasti světelného designu, divadelní produkce, umělců a techniků zaměřených na práci se současnými technologiemi. Jde o otevřenou platformu, do fungování institutu se může zapojit kdokoliv se zájmem o světelný design - s kreativním přínosem umělce, s erudicí technika, s popularizačním námětem pro aktivity, nabídkou spolupráce, vlastní vizí o ideálním fungování v rámci organismu Institutu světelného designu. O světelném designu a Škole světelného designu se v nedělní Čajovně dozvíte více od vedoucího Institutu světelného designu Františka Fabiána.

O tvorbě světelného designu bude mluvit světelný designér, choreograf, režisér a fotograf Jan Komárek. V roce 1983 odešel do Francie, kde založil loutkový soubor Mimo Theatre pro děti a dospělé a působil jako klaun a loutkář. Od roku 1985 tvořil v kanadském Torontu, kde se věnoval výtvarnému a pohybovému divadlu. V roce 2001 se vrátil do Prahy a zabývá se světelným designem pro alternativní scénu. Loni získal Cenu za světelný design. Ukázky z jeho tvorby si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Neviditelná výstava

Neviditelná výstava

Neviditelná výstava, která od 1. dubna probíhá na Novoměstské radnici v Praze, je ojedinělou interaktivní cestou po světě, v němž zmizelo všechno světlo. Pokud se této výstavy zúčastníte, budete si moct vyzkoušet, jaký je život bez zraku - smyslu, skrze nějž získává váš mozek nejvíce informací. Celou výstavou vás budou doprovázet nevidomí nebo částečně nevidomí lidé. O Neviditelné výstavě se v nedělní Čajovně dozvíte více od její vedoucí Tünde Špačkové Pinkasové a nevidomé průvodkyně Terezy Bartoňové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.