Co prozradí vlasy?

9. říjen 2011

„Dlouhé vlasy, krátký rozum. U mužů,“ říkávala naše učitelka na základce. Zajímalo by mě, jestli bylo a je toto nesmlouvavě podané tvrzení směřující ke spolužákům, kteří chtěli aspoň trochu spustit za normalizace deku na ramena, platné na celém světě. Jestli je tomu u různých kultur, národů a etnik jinak, se dozvíte v nedělní Čajovně na téma vlasy.

Do studia přijde etnolog a autor publikace z roku 2007 Tetování, skarifikace a jiné zdobení těla Martin Rychlík. Přinese ovšem knihu čerstvě vydanou s názvem Účesy, vlasy, vousy.

Dalším hostem bude Lukáš Černý, který v roce 1994 společně s Matějem Homolou založil kadeřnický salón Joshua, zaměřený převážně na mladou generaci a extravagantní účesy, včetně dreadů, rasta, naplétání copánků a netradičního barvení.

02449414.jpeg

Na jaké nejkurióznější způsoby úpravy vlasů můžeme ve světě narazit? Může být role kadeřníka v některých kulturách i rituální až posvátná a je snaha uchovat si co nejdéle hustou kštici pouze posedlostí naší moderní civilizace? Na to se v neděli zeptám svých hostů. Řeč bude i o tom, kde se vzaly naše účesové historické excesy typu kastrol, fotbalista s dekou nebo krátký ježek s ofinou a zda jsou skutečně ryze české, jak si možná myslíme. A mluvit budeme také o tom, jestli jsou Češi a Češky, co se týče účesů, extravagantnější než jiné národy a jestli za posledních dvacet let nějak změnili svůj přístup k úpravě vlasů.

A věřte: až se v pondělí po poslechu nedělní Čajovny probudíte a stoupnete si před zrcadlo, třeba budete svůj porost hlavy vnímat úplně jinak. Možná se to ani nebude pojit s nutkáním navštívit vlasové studio. Anebo dostanete chuť pořádně se ze všeho u kadeřníka vypovídat a odejít s barevným pruhem?

Spustit audio