Blešáky, diáře, příběhy

14. listopad 2011

Jsou tací, kdo se rádi obklopují novými věcmi, čichají ke knihám právě vyšlým z tisku nebo nábožně leští dotykové displeje. A pak je tu zástup milovníků věcí s příběhem. Rádi loví na blešácích, sbírají věci z druhé ruky a doma si schovávají diáře z uplynulých let. Zejména těmto staromilským typům patří úterní vydání Čajovny 15. listopadu.

„Na správný blešák levné napodobeniny značkových parfémů ani autodíly nepatří“, říkají Pavel Šik a David Košek, organizátoři dle svých vlastních slov těch „pravých“ pražských bleších trhů. Neuspokojují je obří víkendové blešáky v Kolbence a tak pořádají komornější akce, kde platí pro prodejce jasná pravidla, sortiment je pokud možno vkusný a teď v zimě provoněný spíš svařákem než typickým odérem koženkových bund. Jak probíhá organizace bleších trhů v Praze a jak na ně reaguje veřejnost, jaký největší úlovek mají blešákoví nadšenci Pavel a David sami doma a co nejbizarnějšího se snaží lidé na ulici prodat, na to se budou ptát Jarka Haladová a Iva Jonášová.

Blešáky s oblibou navštěvuje i třetí host úterní Čajovny, „Kučin“, člověk, který příběhy schovává do svých originálních diářů. Rád cestuje a jako suvenýry si domů vozí cizokrajné knížky, časopisy, útržky novin nebo karty. Torzy těchto úlovků pak prokládá bílé listy zápisníků, které pod značkou Deaf Messanger posílá dál do světa. Zajímá ho, jak příběh pokračuje, kdo si diář koupil, kam s ním odjel, co si do něj zapsal. A tak na svém webu vyzývá zákazníky, ať jsou s ním i nadále v kontaktu a posílají mu fotodokumentaci svého „soužití s diářem“.

02483871.jpeg

Sortimentem bleších trhů i starými diáři se probereme v Čajovně v úterý 15. listopadu. Zároveň budeme hrát a to například i Jamieho Woona, londýnského soulmana s klubovými kořeny. Ten v pátek 18. 11. vystoupí v pražské Meet Factory a vy můžete během Čajovny vyhrát na koncert dva lístky.

Spustit audio