Artyčok TV: Tak trochu jiná televize

27. březen 2016

Co všechno ze současného umění se dá zachytit, vyjádřit nebo zhodnotit pomocí formátu videa? Odpověď najdete na portálu Artyčok TV. Ten už desátým rokem přináší reportáže z výstav, rozhovory s umělci, jejich profily, kritické analýzy nebo vlastní mediálně umělecké výstupy.

Online platforma pro současné umění vznikla při pražské Akademii výtvarných umění, v prostorách školy funguje a spolupracuje s ní dodnes. Když se na stránku Artyčok TV podíváte, otevře se před vámi graficky jednoduchý rozcestník – můžete prohlížet kategorie Reportáže, Profily nebo třeba Přednášky, můžete vyhledávat hesla podle abecedního pořadí nebo si příspěvky seřadit podle data vzniku. Jde o archiv, galerii a magazín o současném umění v jednom.

„Jsme vlastně součástí té umělecké scény, nedá se říct, že bychom ji nezaujatě popisovali,“ říká Vjera Borozan, koordinátorka projektu Artyčok TV. Videa točí umělci, kurátoři, studenti. Za novou řadou profilů, ve které se představují tuzemští fotografové starší generace, stojí například kurátor, historik a teoretik fotografie Pavel Vančát a herečka, hudebnice a performerka Johana Švarcová.



„Poslední dobou se snažíme víc o spolupráci s různými jinými organizacemi. Máme v plánu propojit se s Artlistem, k jejich profilům umělců bychom přidávali videa. Spolupracujeme s Cenou Jindřicha Chalupeckého – letošní finalisty sledujeme od začátku jejich práce na jednotlivých dílech,“ dodává Vjera Borozan.

Deset let Artyčoku i plány do budoucna přišli do Čajovny představit Vjera Borozan a šéfeditor portálu Janek Rous.

Spustit audio