Atlas muslimských strašáků

8. leden 2015

Hostem Čajovny byl Bronislav Ostřanský z Orientálního ústavu Akademie věd ČR. Jsou islám a Západ protiklady? Jak mají Evropané hierarchizovat interpretace islámu (včetně těch radikálních), které z muslimských zemí přicházejí? Jak rozlišit islamofobii a legitimní islamoskeptickou kritiku?

Autor nové knihy Atlas muslimských strašáků a řady dalších, které se věnují historii a současnosti islámu, mluví o rozdílu mezi islámem a „mediálním islámem”, islamofobii, politické korektnosti, proměně českých reakcí na muslimskou kulturu a dalších tématech.

PhDr. Bronislav Ostřanský, Ph.D., je český orientalista. Vystudoval geografii a kartografii na PřF UK arabistiku a dějiny a kulturu islámských zemí na FF UK, specializuje se na středověký islám a súfismus. Mezi svými oborovými zájmy uvádí také milenialismus a apokalyptika v islámu. Vyjadřuje se ale také k současné problematice, publikuje o islamofobii a dalších tématech. Přispěl např. do knihy Islám v srdci Evropy a napsal Malou encyklopedie islámu a muslimské společnosti. Upozorňuje opakovaně na to, že islám není monolitický a že je jeho obraz často zkreslován médii. Mezi českými islamofoby je častým terčem kritiky i urážek.

Čajovnu o islámu jsme vysílali ve čtvrtek 8. ledna od 19:00.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.