Aziza Brahim vítězem roční hitparády world music. Uspěly i české skupiny

9. leden 2017

Která loňská alba z kategorie world music za sebou zanechala nejhlubší stopu? To se snaží zmapovat nejrůznější žebříčky i ankety, ať už nepokrytě mainstreamové, anebo kriticky fundované a žánrově vyhraněné. Svůj vlastní výběr z nich pro pondělní Čajovnu sestavil Petr Dorůžka.

Z Evropského žebříčku world music – World Music Charts Europe – vybíráme v Čajovně každý měsíc. Tabulku sestavuje berlínský DJ Johannes Theurer na základě playlistů ze zhruba čtyřiceti partnerských pořadů, včetně pondělní vltavské Čajovny. Je to tedy hitparáda nekomerční a mainstreamu vzdálená, která má navíc i celoroční vydání, zkompilované z celkem dvanácti měsíčních tabulek uplynulého roku.

Na prvním místě celoroční hitparády world music se umístila zpěvačka Aziza Brahim. Ta je původem z uprchlické válečné zóny na Západní Sahaře a její loňské album Abbar El Hamada si dobře vedlo i v dalších anketách.

Čtěte také: Aziza Brahim & Sahra Halgan: Písně z Ďáblovy zahrady

Kompletní žebříček 200 alb z úctyhodného počtu 854 nahrávek nominovaných panelem WMCE najdete zde. V tabulce jsou i čtyři alba českých umělců. Ta spolehlivě indikují, které z našich kapel mají šance oslovit světové publikum. Jsou to Tomáš Kočko & Orchestr, Jitka Šuranská Trio, Čankišou a Beata Bocek.

Čtěte také: Divé husy Jitky Šuranské jsou plné příběhů a emocí. Přehnaně moderní pojetí moravské hudby naštěstí nepřináší

Další respektovanou výroční tabulkou je anketa britského časopisu fRoots, v niž hlasují desítky kritiků z celého světa, včetně České republiky. Má celkem tři sekce: nová alba, reedice, i alba vydaná ve zvláště výpravném balení. V této sekci zvítězila sbírka archivních nahrávek, které před necelými 60 lety pro Knihovnu Amerického kongresu připravil v Maroku žijící spisovatel Paul Bowles.

Pro zvídavého posluchače je anketa fRoots nevyčerpatelným zdrojem hudebních klenotů. Jedním z nich je například album, které natočila zpěvačka a violoncellistka Leyla McCalla. Ta je původem z Haiti a žije v New Orleans.

Čtěte také: Kaia Kater & Leyla McCalla: Old-time music pro klavír, cello a Moog

Další neméně zajímavý žebříček otiskuje každoročně další britský časopis Songlines (na webu včetně videoklipů). Za pozornost stojí například Bollywood Brass Band, který se inspiruje hudbou z indických filmů.

A pokud jste v našem výběru postrádali hudbu anglofonního hudebního světa, na závěr nabízíme tabulku americké rozhlasové sítě NPR. Všech 50 míst je opět dokumentováno videoklipy. Nechybí v ní ani David Bowie ani Radiohead.

Spustit audio