Barbora Baronová a Dita Pepe: Pohledy za horizont stereotypů a společenských klišé

13. prosinec 2015

Co to je intimita? Jak ji kdo chápe a vnímá? Jak se žilo svobodným, bezdětným ženám v Československu, jak se jim žije v dnešní společnost? Jak vám fotka může pomoci se sebepřijetím? Literární dokumentaristka Barbora Baronová a fotografka Dita Pepe ve svých společných projektech otvírají právě tyto otázky. Ptají se konkrétních žen a jejich odpovědi a portréty zaznamenávají.

V roce 2012 vydaly Dita a Bára první společnou knihu – růžovou, krásnou, silnými příběhy nabitou publikaci, jejíž název na obálce stručně popisuje zvolené téma: Slečny. Osm žen různých generací vypravuje, jak se odvíjel jejich život, ve kterém vynechaly tradiční role manželky a matky. „Vystudovala jsem žurnalistiku, ale vždycky jsem se chtěla věcem věnovat víc do hloubky, než je to možné třeba u běžného novinového článku,“ popisuje Barbora Baronová svojí motivaci pro práci literární dokumentaristky. „Téma neprovdaných, bezdětných žen mě osobně zajímalo – bylo mi třicet a tlak okolí na to, abych se usadila, sílil,“ pokračuje. Fotografku Ditu Pepe Barbora Baronová oslovila, nápad se Ditě líbil a tak se zrodila spolupráce. K týmu patří ještě grafik Milan Nedvěd, který stojí za výslednou podobou knih.

Měj ráda sama sebe, tak se jmenuje další společná kniha, k jejímuž vzniku dala impuls Dita. Ukazuje krásu žen, které si samy leckdy krásné nepřipadají, naopak se cítí unavené obtížným životem. Se svými osobními postřehy a portréty na stránkách vystupují i obě autorky.

03530516.jpeg

Před pár týdny přibyl třetí titul – Intimita. „Intimita ani tak neodhaluje tajemství, spíš vysvětluje, jak se odvíjely osudy jednotlivých žen, které jsou v knize zastoupené, jaké momenty vedly k tomu, že žijí, tak jak žijí,“ říká Bára Baronová. Hendikep, prostituce, deprese, rakovina, umírání, to jsou události, se kterými se šest protagonistek Intimity vyrovnává. Všechny zveřejněné rozhovory a fotografie dávají autorky dotazovaným ženám k autorizaci, procházejí je spolu a hledají způsob, jak pravdu podat tak, aby nebolela. „Kolikrát je to pro mě jako pro fotografku těžké – já vidím krásnou fotku, barokní postavu, nádherný objekt, ale žádná žena se sebou není úplně spokojená a tak se naše názory mohou lišit,“ popisuje Dita Pepe. „Fotit ženské je to nejhorší,“ dodává s nadsázkou.

U ženských témat Dita a Bára zůstávat nechtějí – příště by se rády zaměřili na muže. Uvidíme, jestli bude mužská verze Intimity jejich dalším společným projektem.

Spustit audio