Blogbusters 2

28. duben 2016

Během uplynulých pár týdnů se na hudební scéně vyrojilo tolik zajímavostí, že bylo nesmírně snadné nějakou přehlédnout nebo přeslechnout. Prolezli jsme za vás hudební servery a blogy, oddělili zrno od plev a přinášíme vám výběr toho nejzajímavějšího, co se ve světě kytar tento měsíc odehrálo.

Deska Down In Heaven kapely Twin Peaks vyjde až na konci léta, ale už teď začíná být po pár singlech jasné, že se bude jednat o příjemně svěží a nezakomplexovanou záležitost. Kéž by nová série stejnojmenného seriálu dopadla tak dobře, jako materiál od téhle kapely.

 

Oproti Twin Peaks služebně starší, avšak pořád stejně divocí a nekompromisní. To jsou The Kills. Od jejich alba Blood Pressures uběhlo už pět let a jeho následovník Ash & Ice pokračuje ve vytyčeném směru víc než důstojně.

 

U The Kills člověk přemýšlí, jestli je potřeba je posluchačům představovat, u Twin Peaks je si tím člověk téměř jistý. Naopak asi se jen těžko najde někdo, kdo by nikdy nezaslechl jméno Paul Simon. Jeho třináctá sólová deska je na spadnutí. A zní náramně.

 

Spousta lidí si vysloužila v minulosti přirovnání k Paulu Simonovi. Třeba Kings Of Convenience. Teď se ale dostáváme k člověku, který se také nedovede vymanit ze stínů svých hrdinů. Tentokrát jsou těmi vzory The Smiths. Londýnský písničkář Oscar odpovídá chytře názvem své debutové desky: Cut And Paste.

 

A koho si ještě stojí za to tento týden pustit, aby vám neuniklo nic podstatné? Dejte si Yeasayer a jejich Gerson's Whistle.

 

Lump Street od Frightened Rabbit a nebo Xed Eyes od Holy Fuck také stojí za to. Nebo si pusťte záznam Čajovny, kde vám to všechno rádi přehrajeme pěkně popořádku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.