Brněnský web, který zatím nikdo nezakázal

14. únor 2014

Na svátek Valentýna si snad můžeme dovolit být trochu sarkastičtí. V Čajovně z Brna bude 14. února řeč o webové stránce prigl.cz.

Pro ty, co snad nevědí, co znamená prigl - v hantecu se tak říká brněnské přehradě. Pokud byste ale čekali, že se na priglu píše brněnsky, budete zklamaní. Píše se tam vtipně, dosti kriticky k nám všem. K rozhovoru si Eva Melo pozvala jednoho ze dvou skalních autorů priglu.cz Pavla Šplíchala a externistku Bohdanu Kalinovou. Bavit se budou o tom, jestli jejich články někoho uráží, nebo proč se pod nimi nepodepisují. Nejčtenější titul (50.000 čtenářů) má název Unuděný flákání rozkvétá na troskách střední třídy. Kancelářský krysy se až na pár výjimek noří do bezednejch informačních fábrů, odkud pár narubanejch kaček hned přelijou hypotečním bankám a lízingovkám. Stejně jako si otroci mohli zazpívat na bavlníkový plantáži, můžou si tihle plniči tabulek a procesovači faktur dopřát leda karaoke na firmením večírku.Pořád ale existuje dost lidí, kteří nežijí v opravdové bídě, nejsou zapřáhnutí na celej den do šichty. Papírová nezaměstnanost je sice nutí k full-timovýmu hledání práce, ovšem na troskách téhle střední třídy leží hromady volnýho času, kterej se dá prožít v ležérní otrávenosti. Dozvíte se také, proč je dobré chodit do těch „nejhorších“ hospod a zjistíte, že třídní sraz se nedá vyhrát.

Ve škole vysmívaný lůzr, kterej to podle svýho názoru někam dotáhl, celý večer přemýšlí, jak ostatním ukázat, že role se otočily. Nakonec uzavírá nečekanou koalici s čerstvýma matkama a výměnou za čas strávený sledováním fotek opruzených miminčích prdelek, získává možnost ukázat svůj bazén na iphonu 5s.Nezaměstnaný, který se považoval už na gymplu za umělce, protáčí fáze, kdy se chválí a kdy se lituje. Senior konzultanti a zubní laboranti se na něm střídají, aby ho poučili o tom, jak to v životě doopravdy chodí. „Já jsem taky rok neměl práci, musíš hledat, telefonovat a všude se ptát. Určitě něco najdeš,“ trápí duši rozervance. Čajovnu o priglu.cz laďte v pátek 14. února v sedm hodin večer. Uslyšíte i brněnské kapely Děti kapitána Morgana, Kontrolla, Lolipop nebo Mucha.

autor: Eva Melo
Spustit audio