Brno, školy a grafický design

18. září 2014

"Myslím, že pořád ještě dokážu rozpoznat, zdali něco pochází z Anglie nebo Francie, z Německa či Švýcarska. Ale musím přiznat, že to někdy bývá trochu šok, když vám předloží grafický návrh z nějaké země, kde nemají téměř žádnou tradici, a ten jde dokonale s dobou. Většinou jsou to práce designérů, kteří studovali v zahraničí," říká v rozhovoru pro noviny 26. Bienále grafického designu Brno 2014 Linda van Deursen, polovina nizozemského studia Mevis & van Deursen, které bylo na minulém bienále oceněno hlavní cenou a na tom letošním má tudíž průřezovou výstavu.

Je opravdu nutné jezdit za studiem grafického designu za hranice? Jak vypadají české školy, kde se grafický design učí, a jak ty zahraniční? Co se děje v Holandsku, Švýcarsku či Japonsku tak výjimečného, že právě odtamtud pocházejí hlavní designérská esa současnosti? Nebo řečeno obecně – jak se učí grafický design?

Na to se ptá celé letošní Bienále, kterému jsme věnovali čtvrteční Čajovnu 18. září. O programu akce i svých vlastních zkušenostech přišli promluvit tři kurátoři letošního ročníku, zároveň sami designéři – Adam Macháček, Radim Peško a Tomáš Celizna.

03207059.jpeg

V rámci hlavní části přehlídky se představují studentské práce z celého světa - plakáty, knihy, časopisy atd. Doprovodné výstavy zpracovávají témata spojená s výukou. Jedna z nich, s názvem Vezmi linku na procházku, zkoumá, jak se měnila v průběhu času zadání ve výuce grafického designu. Jiná – Off White Paper. O Bienále Brno a vzdělávání – pracuje se statistickými daty sesbíranými za posledních pět ročníků bienále. Další se zaměřuje na souvislost mezi školním prostředím – nábytkem a pomůckami – a samotnou výukou.

Bienále grafického designu probíhá v Moravské galerii v Brně do 26. října 2014.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.