Čajovna s Jiřím Havelkou: Myší konference, psací stroje a VOSTO5

28. květen 2016

Hostem Noční Čajovny s datem 28. května byl herec, režisér, moderátor a člen divadelního seskupení VOSTO5 Jiří Havelka. Hlavním tématem rozhovoru byla zejména jeho poslední premiéra nazvaná Experiment myší ráj.

Inscenaci nastudoval na Nové scéně Národního divadla. Při přípravách se inspiroval pokusy amerického etologa a behaviorálního vědce Johna B. Calhouna, který se zabýval studiem kolonií hlodavců. Přestože zvířata měla ideální podmínky pro život, po čase zemřela. Jak se uvádí na webu České televize, „současné pesimistické náhledy na ´starou a vymírající´ Evropu vedou ke srovnání s koncem římského impéria nebo právě s experimenty Johna Calhouna. ´Z apokalyptických vizí se stal určitý trend, ale otázka je, jestli to nejsou jen slova, která protékají kolem nás,´ uvažuje Jiří Havelka.“

V novém projektu jsou herci i diváci součástí myšího sjezdu, na kterém zaznívají projevy a příspěvky týkající se demografie (či spíše „myšografie“), psychologie nebo sexuální problematiky. Publikum má stejně jako účinkující na hlavách masky s ušima a čumáky. „Soustředili jsme se výhradně na myši a z lidského světa jsme si vzali náš způsob řešení problémů – konference, kongresy, summity,“ dodal režisér pro vltavskou Mozaiku. Jak myší setkání dopadlo, se posluchači dozvědí v sobotním živém vysílání.

03636357.jpeg

Pořad připomenul i jiné počiny, na kterých se Havelka podílel – Krásné psací stroje! v Divadle Na zábradlí, sci-fi drama Kolonizace – nový počátek v divadle Archa nebo jevištní rozhlasovou reportáž o objevu zapadlé české kapely Proton!!!, která bude poprvé uvedena 14. června v prostoru Jatek78.

autor: krs
Spustit audio