Čajovna Speciál ve 21.45: KHAMORO 2014

26. červenec 2014

Ve zvláštním čase sobotní Čajovny přinášíme hodinový sestřih z galakoncertu letošního ročníku světového romského festivalu.

Proběhl v osobtu 31. května 2014 v hale SaSaZu v pražských Holešovicích. V pořadu uslyšíme skupiny Fanfare Transilvania z Rumunska, Kal ze Srbska, makedonsko-švédská formace Svarta Safirer a kapela Vojasa z Maďarska. Připravil a uvádí Aleš Opekar.

03171792.jpeg

Vojasa představuje novou olašskou hudbu z Budapešti. Členové skupiny spolu začali hrát v roce 2011 jako přátelé a jejich hlavním záměrem bylo radovat se z hudby a tento pocit přenést na své publikum. Vybrali si název Vojasa, což v romštině znamená veselý, radostný, šťastný, a stali se velmi úspěšnými. Diváci je nadšeně přijali na prestižních festivalech jako je Festival des Vieilles Charrues, festival Kumpania ve Francii, gypsy festival v Polsku a Sziget Festival v Maďarsku. V roce 2013 vystoupili na festivalu The World Music (WOMEX) v Cardiffu jako jediná kapela zastupující Maďarsko. Základem jejich hudby je tradiční olašská hudba. Každý z muzikantů Vojasy je jedinečnou a silnou hudební osobností, proto působí kapela jako celek opravdu vyjímečně. Skupina se představí ve složení Guszti Balogh (kytary, zpěv), Péter Bordás (kontrabas), Dávid Lamm (kytara, zpěv), Gusztáv "Csompi" Balogh (mandolína, housle, zpěv), Zsigmond "Csika" Rafael (konev, harmonika) a Kornél Mogyoró (bicí, perkuse). Skupina vyzařuje radost z hudby a spletitou cestu jejich kultury od tradice k modernímu pojetí.

Na Khamoru vystoupily další kapely včetně Cimbálové muziky, založené v roce 1981 Ivanem Gašparem Hriskem, synem slavného cimbálisty Jana Gašpara Hriska. Ta až do roku 2011 hrála v původním složení, poté změnila své obsazení a s ním přišel i nový originální styl, který se od ostatních cimbálovek odlišuje svým repertoárem. Nechybí v něm tradiční romské písně Romů z východního Slovenska a Moravy, ale také třeba z Rumunska nebo Maďarska. Kapela se nebojí do svého repertoáru vmísit i takové žánry, které byste od cimbálovky nečekali. V jejích písních můžete zaslechnout například indické rytmy nebo klasické a operetní tóny. Cimbálovku Ivana Gašpara Hriska uslyšíte v příštím sestřihu z galakoncertu, který přinese některá z podzimních Čajoven.

autor: Aleš Opekar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.