Čajovna z Ostravy ve znamení studentského filmu

31. leden 2016

Celé to začalo úkolem do předmětu s názvem Kulturní průmysly a skončilo jako největší filmový festival studentské tvorby na severní Moravě a ve Slezsku. Řeč je o mezinárodním festivalu Opavský páv, který pořádají studenti oboru Audiovizuální tvorba ze Slezské univerzity.

Letos je čeká třetí ročník a v těchto dnech začali přijímat první přihlášky. Přehlídka studentských krátkometrážních snímků se uskuteční 2. až 5. 5. 2016 v Opavě. Přihlásit svůj film může každý mladý filmař až do 30. 3. 2016. Podmínkou je, aby dílo vzniklo v rozmezí let 2014–2016.

Loni jsme s festivalem expandovali i do Ostravy, kde jsme uspořádali Ozvěny Opavského páva v rámci Festivalu v ulicích i Colours of Ostrava. Letos jsme rozšířili tým organizátorů a chystáme se zpestřit a rozšířit program v Opavě,“ konstatuje Kristina Pupáková, absolventka oboru a jedna ze zakladatelek přehlídky. Za organizací festivalu letos stojí studenti napříč všemi pěti ročníky oboru. Pro diváky i soutěžící chystají hned několik novinek. Soutěžní filmy se tentokrát budou promítat nejen v budovách Slezské univerzity, ale také v různých prostorách centra Opavy. Další změny nabídne doprovodný program. „Ten letos nenabídne jen tradiční filmový fotostánek, ale i besedy se zajímavými hosty, workshopy vedené studenty AVT na téma komiksu ve filmu či práce v rozhlase, přednášky a workshopy pedagogů AVT pro pedagogy – třeba na téma využití audiovizuální tvorby a filmových projekcí ve výuce. Nabídneme i koncerty,“ upřesňuje ředitelka festivalu Kamila Návratová, studentka 2. ročníku oboru Audiovizuální tvorba.

Opavský páv je mezinárodní festival studentských filmů, který spojuje prezentaci toho nejlepšího, co v oblasti krátkometrážního studentského filmu v daném kalendářním období vzniklo, a vzdělávaní v oblasti audiovizuální tvorby. Název festivalu se váže k městu Opava, kde se festival každoročně koná. Festival vznikl z popudu studentů Slezské univerzity oboru Audiovizuální tvorba. Sami studenti (s podporou pedagogů) festival organizují. Nejde jim přitom jen o možnost představit filmovým fanouškům regionu studentskou tvorbu napříč českými i zahraničními školami a univerzitami, ale také o vytvoření filmového povědomí u veřejnosti. Organizační tým se snaží podporovat nejen české, polské a slovenské filmaře, ale také špičkovou studentskou tvorbu, která vznikla mimo Evropu (mimo země V4 se v minulých letech na festivalu představily např. snímky z Francie, Belgie, Německa, Španělska, Turecka, Irska, Kanady, USA Izraele, Singapuru či Argentiny). Do soutěže mohou být přihlášeny filmy s délkou maximálně 30 minut, jejichž autoři jsou studenti středních, vyšších a vysokých škol. Soutěžních kategorií je pět – hraný film, hraný film – krátkometrážní (do 5 min), dokumentární film, animovaný film a hudební videoklip.

03559031.jpeg

Z přihlášených snímků budou nejprve vybrány finálové filmy, ze kterých následně odborná porota, tvořená fundovanými filmovými profesionály, vybere vítěze jednotlivých kategorií a laureáta ceny Absolutní páv pro nejlepší film festivalu. V minulém roce mezinárodní porota vybírala z více než sto třiceti přihlášených snímků z celého světa. Absolutním vítězem se stal maďarský snímek 2nd floor režisérky Hajni Kis.

03559032.jpeg
autor: Monika Horsáková
Spustit audio