Celá Evropa bude brzy depresivní.

8. říjen 2016

Tak zní poslední věta hry Davida Zábranského „Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny“, kterou nastudovala Kamila Polívková, hlavní host sobotní Noční Čajovny.

Monodrama uvádí Studio Hrdinů od 16. září se Stanislavem Majerem v titulní roli. Na několik minut se na jevišti objeví také další „lidé typu Majer“. Prozaikova dramatická prvotina i inscenace režisérky, scénografky a kostýmní výtvarnice, která s "podzemním" divadlem v pražském Veletržním paláci spolupracuje pravidelně, se dočkaly značného ohlasu.

Například Vladimír Mikulka o výsledném díle napsal: Stanislav Majer je (…) nucen z jeviště hlásat názory, které mu jdou zcela jistě proti srsti: hraje totiž autora hry, jenž srší vlasteneckým zápalem, odsuzuje odrozené kosmopolitní umělce (jmenovitě Majera s Polívkovou) a chválí český lid, respektive jeho ztělesnění v osobě Miloše Zemana. Výsledkem je útvar docela bizarní, nikoli však hloupý nebo prvoplánový, a také docela provokativní. Přinejmenším v tom, že vás nutí formulovat své vlastní argumenty. A paradoxně přitom až tak moc nezáleží na tom, jestli v téhle kuriózní přetlačované fandíte Majerovi s Polívkovou nebo naopak Zábranskému,“ uvádí se na webu nadivadlo.blogspot.cz.

V druhé části pořadu jsme vás krátce pozvali na festival Kult, který se koná od 14. do 22. října v Ústí nad Labem a na kterém vystoupí zmíněný herec a truhlář Stanislav Majer jako techno DJ.

autor: krs
Spustit audio