Chtěli jsme probudit zájem veřejnosti o architekturu, říká Marcela Steinbachová

16. květen 2015

Existuje něco jako ženská architektura? Liší se při navrhování a stavění v něčem mužský a ženský pohled na věc? Jak se pracuje ženám v ateliéru nebo na stavbě? I na to jsme se ptali hosta sobotní Noční Čajovny, architektky a zakladatelky občanského družení Kruh Marcely Steinbachové.

Marcela Steinbachová (*1975) chtěla původně studovat psychologii. Uvažovala o fotce, ale přednost dala nakonec architektuře. Studovala na AVU a UMPRUM, dnes navrhuje stavby a zabývá se urbanismem, tvorbou interiérů, výstav i drobným designem pod hlavičkou studia Skupina. Před patnácti lety vyjela na studijní stáž do Vídně. „ Nepřekvapilo mě ani tak tamní studium, jeho forma byla podobná jako tady, ale vídeňský architektonický život – každý týden tam probíhalo několik akcí pro veřejnost, přednášek nebo procházek, na některé přišlo dvacet lidí, na některé dvě stě, bylo to velmi živé a rozmanité. Něco podobného jsme chtěli rozproudit i v Praze a Česku, a proto jsme založili Kruh.“

První akcí Kruhu byl cyklus přednášek českých architektů, postupně se přidala i zahraniční jména, KRUH zorganizoval například zájezd za architekturou Švýcarska. Před pěti lety přibyla další rozsáhlá akce – celorepublikové oslavy Dne Architektury, během nichž první říjnový víkend provázejí architekti a teoretici veřejnost po stavbách v desítkách tuzemských měst.

Aktuálním projektem Kruhu je cyklus přednášek nazvaný Architektky. Probíhá v pražském Studiu Hrdinů ve Veletržním paláci. Na nejbližších přednáškách vystoupí ve čtvrtek 14. května holandská architektka Francine Houben z ateliéru Mecanoo a Kristine Jensen z Dánska a Iwona Wilczek z Polska.

Spustit audio