Creedence Clearwater Revival: Tragická bratrská sága

14. říjen 2016

Tom Fogerty byl o tři a pů roku starší než jeho bratr John. Zpíval, hrál na kytaru a skládal – a osud tomu tak chtěl, že se oba ocitli ve stejné kapele spolu s bubeníkem Dougem Cliffordem a hráčem na basu Stu Cookem.

Skupina přežila první neúspěchy i povinné vojenské služby (nikdo z nich nebyl dítětem vojenského papaláše jako třeba Frank Zappa či Jim Morrison) a dostala se posléze do hledáčku bratrů Weissů, kteří tehdy vlastnili jazzové vydavatelství Fantasy Records a hledali vhodný soubor pro vykročení do oblasti rocku. Konkurs vyhrál zmiňovaný kvartet, dostal dočasný „britský“ název The Golliwogs, a později, když firmu odkoupil Saul Zaentz, konečně vznikli Creedence Clearwater Revival.

V průběhu úporného hledání vlastního stylu se ke kormidlu dostal John. Od svého bratra odkoukal frázování, hlas měli barevně podobný a zbytek už přišel samospádem. Deset let ve zkušebně přineslo ovoce, pouze jej nesklidil ten, jenž jej zasel.

Marná sláva, Johnův pronikavý talent se projevil v písních, které zasáhly Ameriku v bodu G a Creedence Clearwater Revival se s hitem Susie Q stali téměř přes noc rock and rollovou jedničkou. Johnovy texty byly navíc zvukomalebné, poetické a jejich poselství zvonilo silně, když kritizovaly válku ve Vietnamu či násilí při festivalu v Altamontu.

Volání po loajalitě na půdě šoubyznysu někdy vyzní do prázdna, a tak se Tom po vydání páté úspěšné desky Pendulum, na které měl již mizivý podíl, rozhodl skupinu opustit a vydat se na sólovou dráhu. Postupně zahořkli také Stu a Doug, a když jim na následující a poslední desce John odmítl nazpívat jejich první autorské pokusy, kapela se rozpadla.

Následovala smršť vleklých soudů o práva, kdy se všichni tři připojili na stranu vydavatelství Fantasy Records, které dočasně Johnovi práva na jeho písně odňala. Tom sice od sporu v roce 1983 odstoupil, s Johnem se však až do své smrti o sedm let později – dožil se pouhých 48 let – neusmířili.

V roce 1993 při vstupu do rock and rollové Síně Slávy John Fogerty při slavnostním vystoupení odmítl s Cliffordem a Cookem vystoupit na společném pódiu. Ti pak natruc založili Creedence Clearwater Revisited, se kterým dodnes úspěšně hrají staré skladby. Ty by sice nevznikly, kdyby tam tehdy chemie celé kapely, podmíněná mnohaletým zkoušením, nebyla, ale stejně – podobně jako když dnes v klubu Vagón hrají Ten Years After bez Alvina Lee – už to jaksi není ono.

autor: Michael Kyselka
Spustit audio