Czeching (4. díl): Tejky (34x), clicky (56x), mezinoty (2x), ….

3. prosinec 2014

….a dále mr-y, pš---y, je-y, pr-y. Slovník nejčastějších a nejvýstižnějších slov z nahrávání vítězné kapely Czechingu 2014 Wild Tides v karlínském Studiu A v Českém rozhlase, kde na podzim vznikalo její EP Sever Fashion. Ve středu 3. prosince jsme jej poprvé vypustili do éteru! Jsme hrozně zvědaví, co vy na něj….a taky co v evropských rozhlasech, kam jsme jej poslali.

Pod hudební režií je na albu Sever Fashion podepsán Jirka Šimek a jako producent mu na svět pomáhal Martin Přikryl. Rozhovor s oběma z nich nebude ve 4. dílu Czechingu chybět. Dozvíte se, jak to udělali, aby si nelezli do zelí, aby neměli nervy z toho, jestli nahrávka dopadne podle představ, ale třeba taky aby nehrozil během nahrávání rozpad kapely. Viz Martin Přikryl: “Já když nahrávám, tak lítají kytary, ale o to jsem u Wild Tides starost neměl.”

Tracklist EP Sever Fashion od Wild Tides

1. Do The Romp (2:08)2. Hung Loose (2:23)3. Working On The Highway Of Love (3:24)4. No Fun At All (2:00)5. Hook Sinker (2:44)

Zatímco loni jsme foukli do plachet na cestě za zahraničním úspěchem dívčí dvojici Never Sol, letos šestičlenná porota složená z českých hudebních odborníků vysadila na trůn pražské nadupané trio Wild Tides. Ze zahraničí nám dorazilo několik zajímavých reakcí z Evropské vysílací unie (EBU) na vítěznou i další nominované skladby, což nás přimělo zvednout telefon a zavolat třem zahraničním odborníkům, kteří na letošním ročníku Czechingu spolupracovali. O některé z postřehů Laurenta Marceaua ze Ženevy (EBU, Eurosonic), Jana Sneuma z Kodaně (Dánský rozhlas) a Hervého Riesena z Paříže (Radio France) se s vámi ve středečním vysílání Czechingu taky podělíme.

Navíc jsme koncem října vyrazili na koncert Wild Tides do pražského klubu MeetFactory, kde jsme se vmísili do publika a zeptali se pár návštěvníků, jak se jim kapela líbí. Co jsme zjistili, si nenecháme pro sebe, a pustíme vám. Něco padne k živému vystoupení, něco k vizáži, něco ke složení kapely, všechno stojí za poslech.

03235259.jpeg

Vedle expertiz jsme samozřejmě byli zvědaví i na názory posluchačů, a tak jsme před pár měsíci pověsili na anglické stránky Českého rozhlasu hlasovací aplikaci s názvem Vote For Your Favourite Czech Song, díky které jste mohli přiřadit sympatie své oblíbené skladbě nominované v letošním ročníku Czechingu. S pořadím na prvních třech místech vás taky seznámíme ve vysílání.

Moderovali jako tradičně Ajva a Stano.

NOČNÍ MŮRA VŠECH REDAKTORŮ - DĚLAT ROZHOVOR S WILD TIDES

Při nahrávání EP v Karlíně jsme si s Wild Tides mezi skladbami, kabely a chodbovými pauzami sedli a natočili s partou, která občas nemá problém uklidit moderátora tam, kam chce, „docela hezkej rozhovor,“ jak řekl Jan Vegy Táborský (kytara, Wild Tides). Odvysílali jsme jej ve 3. díle Czechingu v listopadu. Tady si jej můžete připomenout. Připadá vám moc editovanej? Ne, oni fakt neřekli nic k vypípnutíJ

A pak jsme s Wild Tides natočili ještě jeden rozhovor, a to po koncertě v pražském klubu MeetFactory 27. října. A ten byl z kategorie“ Noční můra všech redaktorů - dělat rozhovor s Wild Tides“. Tak tady ho máte, Vanda byla statečná. Mimochodem chtěli byste si udělat rozhovor s Wild Tides? Kdo má zájem, pište na cajovna@rozhlas.cz.

A CO BUDE DÁL?

Nahrávku Wild Tides Sever Fashion jsme poslali do rádií sdružených v EBU a čekáme na jejich reakce.

Ve čtvrtek 4. prosince vám nabídneme v audiu i v textu rozhovory s hudebními experty z EBU Laurentem Marceauem, Janem Sneumem a Hervém Riesenem.

V lednu 2015 jedeme představit Wild Tides účastníkům showcasového festivalu a konference Eurosonic do Groningenu.

20. února 2015 si od 20 hodin můžete na Českém rozhlase Vltava v rámci Pátečního večera poslechnout dvouhodinový sestřih toho nejdůležitějšího z Czechingu 2014 s dalšími reakcemi, které dorazí z Evropy na adresu Wild Tides i české hudební scény obecně.

Více informací najdete na webu projektu Czeching.

autor: Ajva
Spustit audio