Deset let Handa Gote, festival StrašNICE

23. květen 2015

V sobotní Noční Čajovně oslaví moderátorka Kateřina Rathouská společně se svým hostem desetileté výročí umělecké skupiny Handa Gote Research & Development. Do studia přijde jedna ze zakládajících členek souboru - choreografka, tanečnice a performerka Veronika Švábová.

Vystudovala konzervatoř Duncan Centre v Praze a obor taneční věda na Hudební akademii múzických umění. Vedle působení v Handa Gote pravidelně spolupracuje s bratry Formany. Nedávno vytvořila choreografii k opeře Jeníček a Mařenka, kterou režíroval Matěj Forman a premiéru měla 23. dubna ve Státní opeře.

Z repertoáru Handa Gote rozhovor připomene zejména inscenace Mraky, Svěcení jara a nejnovější nazvanou Mutus Liber, kterou inspirovala "alchymická kniha beze slov, popisující návod na zhotovení kamene mudrců," jak se uvádí na webových stránkách divadla Alfred ve dvoře.

„V českém uměleckém prostředí se s Němou knihou a její obrazností vyrovnávali už surrealisté – konkrétně Jan a Eva Švankmajerovi. Handa Gote se chce prostřednictvím odkazů na tabule z Mutus Liber a drobných činností a výroby v představení dostat nejen k obrazu, ale především k procesu samotnému – a k opětovnému ‘zakouzlení práce’,“ řekl k tématu další z aktérů Tomáš Procházka.

Ke konci pořadu se v rubrice Předpůlnoční telefonát živě spojíme s ředitelkou Strašnického divadla Lenkou Kolihovou Havlíkovou, která podá aktuální informace z právě probíhajícího festivalu StrašNICE.

autor: krs
Spustit audio