Deset sólo matek a jedno divadelní blues

14. březen 2014

Březnová Čajovna z Brna bude o představení SAMODIVA aneb divadelní blues pro solo matky, které mělo v září minulého roku premiéru v Centru experimentálního divadla v Brně. Celý pořad bude doprovázet muzika tvořená ženami - uslyšíte např. Báru a Léňu z projektu mateřská.com, Čokovoko, Tara Fuki, Puppini sisters a mnoho jiných. Pořad je reprízou z letošního ledna.

Deset nezaměstnaných matek samoživitelek, deset sólo matek prošlo v březnu 2013 výběrovým řízením. Na šest měsíců (od dubna do září 2013) tak získaly smlouvu a byly zaměstnány v projektu „Divadlo žen a mužů“. Vybrané ženy dostávaly kromě sociálního, právního a psychologického poradenství hodiny herectví a tance s profesionálními lektory, dále prošly dílnami kreativního psaní a storytellingu, během kterých se snažily zachytit přelomové okamžiky svého života, své minulosti. Z napsaných textů se pak postupně rodil námět inscenace, ve které samy hrají.

V Čajovně z Brna uslyšíte režisérku představení Janku Ryšánek Schmiedtovou, manažerku projektu Kateřinu Kellarovou a čtyři Samodivy. Jaké to je, napsat si svůj text a pak ho přede všemi říkat? Jakým způsobem tvořily představení? Proč byly v lanovém centru nebo pádlovaly na brněnské přehradě? A co se v jejich životě díky divadlu změnilo?

Deset žen. Deset sólo matek. Deset jedinečných životních příběhů, které do sebe vplývají jako řeky. SAMODIVA je blues o ženě mezi čtyřmi zdmi. Odvážné sólo z posledního dechu. Píseň pro všechna vyvěšená telefonní sluchátka. Dno je každým dnem blíž. Ale SAMODIVA tančí. A nakonec možná přetančí i smrt…

03035480.jpeg

Více informací o inscenaci Samodiva /divadelní blues pro sólo matky/ najdete na zde.

Čajovnu o projektu Samodiva laďte v pátek 14. března v 19 hodin. Ukázky z textů, které vznikly během dílen tvůrčího psaní: SAMODIVY: Dopisy do mraků Nenapravitelný optimistky aneb Příběhy žen, které už tolikrát upadly a měly tu drzost se zvednout a jít dál ZahradaNa počátku jste v zahradě ticha, v zahradě dětství. Můžete být naivní a jste, jste bezstarostní, nezatížení, šťastní. Můžete se schovat pod křídla. A schováváte se, dokud to jde. Ale pak už musíte sami. Musíte se začít starat o svoji zahradu. Zahradu vašeho života. Zahradu vašeho srdce. Co do ní nasejete, to v ní poroste. Je plná tajemství. Hlína voní čistě, svěže, naděje plně, očekávaně, nedočkavě… A pak se objeví první plevel. A když nic neuděláte, může vám vaši zahradu pěkně zaneřádit. Nejhorší je, když necháte plevel přerůst a dovolíte, aby vás spoutal, pletl se vám pod nohy a zadusil vaše květiny lásky, odvahy, laskavosti, trpělivosti… Záleží jen na našem rozhodnutí, co v zahradě našeho života poroste.

autor: Eva Melo
Spustit audio