Design z druhé ruky

1. listopad 2013

Na první pohled tvarově zajímavý, nápaditý kus, při bližším ohledání lustr z plastových naběraček. Mihotavý, něžný šperk aneb náhrdelník z fólie z LCD monitoru. Výrobky pěkné, funkční a přitom ještě vyrobené z recyklovaných materiálů a součástek vám představíme v další Čajovně věnované designu. Nalaďte si ji v pátek 1. listopadu v 7 hodin večer.

Jeden počítač, to je krabice plná krásných plíšků, koleček, destiček a drátků. Své o tom vědí ve společnosti REMA Systém. Ta se zabývá sběrem a recyklací elektrospotřebičů a právě v jejím týmu vznikl nápad využít vyřazené součástky k výrobě šperků nebo bytových doplňků a založit tak značku Trash Made.

První kousky byly představeny na Designbloku v roce 2009 a díky šikovnosti designérek slavily úspěch. Duhové hodiny Anny Kozové se skládají z pevných disků, brože Jany Krovové jsou vyřezané z desek plošných spojů. Na letošních přírůstcích od Lindy Čihařové, něžných náhrdelnících a náušnicích vyrobených z fólií z LCD monitorů, ani omylem nepoznáte, že ještě před časem sloužily čistě technickým účelům.

Značku Trash Made přijde do Čajovny představit Adéla Zimáčková a o svých návrzích promluví designérka Anna Kozová.

Že se dá k nepoznání přetvořit leccos, ukazuje i projekt 3 x R aneb Redukuj, renovuj, recykluj, který letos podruhé zorganizovalo ekologické Sdružení Tereza. Víc jak desítka tuzemských designérů v rámci něj vyrobila zcela nové objekty z opadu vyřazeného obchodním domem Ikea. Vznikl tak taburet z ručníků, fosforeskující lavice z lamel z postelového roštu, nebo třeba stínidla z plastových naběraček.

Kolekce 3xR - Lustr Berry od studia Boa Design

Autory vtipných a přitom světově vypadajících lustrů jsou Petr Mikošek a Michaela Vrátníková tvořící společně pod značkou Boa Design. O tom, zda je snazší zpracovávat odpad, nebo tvořit na zelené louce, budou mluvit v Čajovně.

Projekt 3 x R přijde představit Judita Nechvátalová.

Čajovnu s podtitulem Design z druhé ruky vysíláme živě v pátek 1. listopadu od 19 hodin.

Spustit audio