Dorota M.

25. duben 2015

Další Noční Čajovna Kateřiny Rathouské bude věnována prózám a dramatům současné polské autorky Doroty Masłowské. Do češtiny je řadu let překládá Barbora Gregorová.

Hned několik pražských scén si nedávno vybralo texty Masłowské. Divadlo pod Palmovkou připravilo v režii Michala Langa Dva ubohý Rumuny, co mluvěj polsky, kteří mají nejbližší reprízy v Rock Café. V Komedii si režisér Ondřej Mataj zvolil hru Mezi náma dobrý. Podle kritika Dominika Melichara je tato inscenace "asi nejpůsobivější" ze všech, které nyní zmíněné divadlo uvádí. "Nepochybně je to především zásluha strhujícího projevu Hany Kusnjerové v roli Malé metalické dívenky, která z čisté konverzačky udělala dynamickou show a v jejímž podání zněly i ty nejabsurdnější repliky jako naprosto normální promluvy, čímž ještě zbytněla ona seconhandovitost jazyka Masłowské postav," napsal publicista v Divadelních novinách.

Trojlístek doplňuje Strašnické divadlo, ve kterém Ewa Zembok inscenovala Den bez Rusáka. Román v češtině vyšel pod názvem Červená a bílá. O adaptaci se postaral Matěj Samec.



„Magda řiká, že mezi ní a Silnym je konec. Andžela má svůj vlastní, nevopakovatelnej styl. Nechce se vázat, ale kdyby se našel někdo, kdo má rád bedminton, pak by třeba… Nata Zevlová je dneska nasraná, protože na celym městě neni perník. Ala studuje ekonomii, má ráda dobrý film, neposlouchá žádný hudební styl, ráda by poznala slušného chlapce bez závislosti ve věku od dvaceti pěti do třiceti let za účelem vážného, kultivovaného vztahu. Arleta tady z toho má doslova stíhu, takovou stíhu, že o tom tady píše knížku. Zejtra bude na městě probíhat Den Bez Rusáka, takovej fesťák. A než se rozkoukaj, než jim docvakne, že tohle to je teda konec všeho dobrýho, přísun vzduchu je vypnutej a šlus, konec, neni počasí, je černý počasí,“ píše se o dramatizaci na webu strasnickedivadlo.cz.

Součástí živého vysílání bude také ukázka z audioknihy Královnina šavle, kterou v roce 2008 natočil pro nakladatelství Tympanum Lukáš Trpišovský.

autor: krs
Spustit audio