Dušan Hanák: „Co je lidské, to mě zajímá“

15. srpen 2013

Rozhovor se slovenským režisérem o lidech na okraji, meziprostoru dokumentárního a hraného filmu, fotce, iracionalitě i Ivě Bittové.

Čajovnu s Dušanem Hanákem poslouchejte ve čtvrtek 12. prosince od 19:00!

Slovenský režisér Dušan Hanák natočil od konce šedesátých let řadu důležitých filmů. Většina z nich se blíží pomezí dokumentu a fikce z jedné či druhé strany. Debutoval po řadě krátkometrážních filmů v roce 1969. I za normalizace si dokázal zachovat lidskou a filmařskou tvář a navzdory opětovnému zakazování svých filmů se stal klíčovou osobou slovenského filmu druhé poloviny 20. století. „Pro mě byl cennější film v trezoru, když říkal pravdu, kterou mnozí říkat nemohli nebo nechtěli. Já jsem to pokládal za svou povinnost,“ říká k tomu dnes Dušan Hanák. Mezi jeho nejznámější filmy patří 322, Obrazy starého sveta, Tichá radosť, Ja milujem, ty miluješ, Papierové hlavy a další.

Dušan Hanák už od poloviny devadesátých let filmy netočí, ale jako pedagog silně ovlivnil mladou generaci současných slovenských filmařů. V Čajovně byly ke slyšení například Iveta Grófová (Až do města Aš) nebo Mira Fornayová (Můj pes Killer). Poslechněte si velký rozhovor s Dušanem Hanákem, který vznikl na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Doplnili jsme ho také o hudbu autorů, které lze slyšet v soundtracku Obrazů starého sveta, což jsou Georg Friedrich Händel, Václav Hálek a Jozef Malovec. A uslyšíte také doplňující rozhovor s filmovým historikem Lubošem Ptáčkem.

02942165.jpeg

Obrazy starého světa – ukázka:

Film 322 – ukázka:

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.