El Duo: zázrak Manon Meurt a festival Eurosonic

4. únor 2015

Jeden z nejslibnějších talentů na českém alternativním hudebním rejdišti posledních tří let se jmenuje Manon Meurt. Zasněně-noiseové kvarteto bylo jediným českým účinkujícím na letošním ročníku festivalu Eurosonic-Noorderslag, který proběhl v polovině ledna v nizozemském Groningenu.

Ve středu 4. února v 19 hodin se tvůrci čajovnického měsičníku El Duo spolu se dvěma členy kapely ohlédnou za jedinečnou atmosférou nejdůležitější evropské přehlídky hudebních talentů.

V roce 2013 pouhý rok po založení dostali Manon Meurt za úkol předskakovat irským shoegaze ikonám My Bloody Valentine na jejich opožděně premiérovém koncertě v České republice. To slibovalo ten pravý impuls v rozjezdu nové kapely. Anebo také znemožnění ve velkém stylu a podnět k následnému rozpadu. Ale vystoupení se povedlo a došlo na první variantu – kapela se díky spoustě následných koncertů skvěle sehrála, fanoušci utěšeně přibývají a odborná kritika uznale mručí. Na HitHitu se vybral základ investice do eponymního minialbového debutu, který si MM na vinylu vydali vlastním nákladem.

Rakovnický shoegaze zázrak, hrající v obsazení Kateřina Elznicová (vokál, kytara), Vojtěch Pejša (vokál, kytara), Simona Kuchárová (baskytara) a Jiří Bendl (bicí), vyslalo Radio Wave v polovině ledna jako jediné české umělce na Eurosonic-Noorderslag, nejvýznamnější showcaseový festival v Evropě. A Manon Meurt nás reprezentovali velmi dobře. S tím, jak se jim hrálo, jak si celý festival užili a zda jim Eurosonic-Noorderslag může pootevřít dveře do Evropy, se v El Duu svěří Kateřina Elznicová a Vojtěch Pejša.

Eurosonic-Noorderslag není jen o koncentrované přehlídce zhruba 350 hudebních talentů z celé Evropy – vystoupení se po tři dny rozbíhají vždy večer – přes den mají početní návštěvníci a okolo 3200 delegátů možnost vybrat si ze 150 tematicky atraktivních panelových diskusí, seminářů a užít si i doprovodný program. Pro hudební fanoušky skvělá příležitost vidět v rozjezdu jména, z nichž některá během pár let mocně zarezonují v celoevropském měřítku, pro bookingové agentury, promotéry, zástupce record labelů a lidi z hudebního showbizu obecně téměř nutnost, pokud stojí o to být v samém centru hudebního dění. I letos byli Groningenu k vidění jak prověření talentovaní umělci, které od skutečného průlomu dělí jen krůček (Kate Tempest, Sóley), tak i superžhavá želízka z národních tavících pecí (Fossils, Seinabo Sey, The Micronaut ad.).

Svoje dojmy z festivalu přihodí i autoři El Dua Ajva a Stano, kteří v nizozemském Groningenu prezentovali hudebně-exportní projekt Českého rozhlasu Czeching, jehož dva úvodní ročníky jste mohli slýchat v rámci Čajovny. 20. února ve 20 hodin završíme Czeching 2014 odvysíláním jeho dvouhodinového sestřihu v Pátečním večeru na Vltavě. A možná vás nepřekvapí, že pomyslným druhým vítězem Czechingu 2014 se po Wild Tides stali právě Manon Meurt, kteří obsadili 2. místo v hlasování odborné české poroty, zároveň si odnesli nejlepší hodnocení od zahraničních expertů a byli vyhlášeni za nejúspěšnější kapelu v posluchačském anketě Vote For Your Favourite Czech Song.

A na závěr ještě pozvánka: novým hudebním objevům a festivalu Eurosonic 2015 bude ve vysílání Českého rozhlasu Vltava věnována Odpolední Čajovna ve středu 18. března 2015 od 15:30 do 16 hodin. Připraví ji a budou moderovat Ajva a Stano.

Poslouchejte El Duo ve středu 4. února v 19.00 v Čajovně!

autor: Stano
Spustit audio