Ester Rada: Etiopský soul z Tel Avivu

21. červenec 2015

Soulová zpěvačka Ester Rada vytváří osobitý multikulturní mix R&B, Ethio-Jazzu, reggae a funku. Ve své tvorbě reflektuje jak prostředí telavivského předměstí, ve kterém vyrůstala, tak své etiopské kořeny.

V roce 1983, dva roky před zpěvaččiným narozením, uprchli její rodiče z Ethiopie do Izraele. Rodina dlouho žila v osadě Kirjat Arba spolu s dalšími Etiopany. Díky tomu byla Ester Rada celé dětství v kontaktu s etiopskou kulturou, od které se ale během dospívání začala odklánět ve snaze příliš nevyčnívat. „Rozdíl mezi světem venku a doma byl pro mne vždy velice matoucí, toužila jsem po tom, být jako každý jiný Izraelec,“ říká Ester Rada. Povolání do armády jí přineslo možnost uplatnit se jako zpěvačka v armádní kapele a po ukončení vojenské služby se začala naplno věnovat zpěvu a také herectví. „Po návratu z armády jsem najednou cítila, že si nemusím vybírat mezi etiopským a izraelským, ale mohu být obojím,“ říká zpěvačka.



A stejný přístup je patrný i v její tvorbě. Přestěhovala se do Tel Avivu, kde se stala populární díky účinkování v divadlech a v televizních show. V roce 2013 vystoupila na festivalu v Glastonbury a o rok později vydala své eponymní album. Její doprovodnou kapelu tvoří kulturně velice pestrá společnost hudebníků z Izraele, Polska, Maroka a Iráku: saxofonista Gal Dahan, kytarista Ben Hoze, basista Michael Guy, klávesista Lior Romano, bubeník Dan Mayo, trumpetista Inon Peretz a trombonista Maayan Milo. Mezi své hudební vzory řadí Ester Rada zejména zpěvačky Ellu Fitzgerald, Arethu Franklin a Ninu Simone. Nině Simone věnovala své nejnovější EP I Wish, které v pořadu také zazní.

Spustit audio