Famufest. Startuje 31. ročník

27. listopad 2014

Zprava. Zleva. Čajovnu jsme ve čtvrtek 27. listopadu věnovali FAMU a přehlídce filmů z nejrenomovanější české filmové školy. Už 31. ročník Famufestu se koná od 26. do 30. listopadu. Tradiční festival studentských filmů pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění probíhá v kině Světozor a v Domě U Minuty.

Hosty vysílání Čajovny budou Jakub Šmíd, režisér filmu Amanitas, a Štěpán Pech, autor filmu Smyčka. Oba filmy vybrala tzv. předporota mezi nominanty na nejlepší hraný film. Mluvit ale budeme také o dokumentární tvorbě, svůj film provokativně nazvaný Za Adolfa by žádní morgoši neměli žádný práva představí autorky Apolena Rychlíková a Martina Malinová. A budeme mluvit také obecně o tom, jak funguje dnešní FAMU.

03259317.jpeg

Tématem Famufestu 2014 jsou společenské, politické a kulturní střety (hraný film vs. dokument, tvůrce vs. divák ad.). „Film útočí v podstatě na každý náš smysl a pokaždé odjinud. Někdy zprava, někdy zleva,” komentuje koncepci 31. Famufestu letošní ředitel akce, Šimon Holý, student 2. ročníku Katedry režie.

Porotu na festivalu povede vítězka festivalu Jeden svět Eszter Hajdú, autorka film Verdikt v Maďarsku. Nejvýznamnější zahraniční hosté, kteří mj. přijíždějí kvůli mastreclass, dorazí na FAMUfest také z Maďarska – jsou to Szabolcs Hajdu (autor skvělého filmu Bílé dlaně a – méně povedené – Bibliotheque Pascal) a Ágnes Kocsis (Adrienna Pálová).

Famufest '14 - Zprava Zleva from Famufest on Vimeo.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.