Fantastic Negrito: Tři životy kalifornského bluesmana

25. srpen 2015

Úterní Čajovna přinesla profil kalifornského zpěváka vystupujícího pod pseudonymem Fantastic Negrito. Všechny jeho písně, ve kterých se setkává syrová bluesová dikce s uhlazeným, místy až popovým projevem, mají v sobě naléhavost, při živých vystoupeních umocňovanou zpěvákovou nezaměnitelnou gestikulací a expresívní mimikou. Jak sám zdůrazňuje, texty jsou inspirovány jeho životem, plným dramatických peripetií.

Fantastic Negrito, jehož občanské jméno zní Xavier Dphrepaulezz, o sobě říká, že se třikrát narodil. Ve svém prvním životě vyrůstal se čtrnácti sourozenci v ortodoxní muslimské rodině ve státě Massachusetts. Když bylo Xavierovi 12 let, přestěhovala se rodina do Oaklandu, což pro zpěváka znamenalo doslova kulturní šok – pulzující atmosféra Kalifornie osmdesátých let byla na míle vzdálena konzervativnímu prostředí, ve kterém do té doby vyrůstal. Do svých dvaceti let se postupně naučil hrát na řadu nástrojů, působil v místní afroamerické hudební komunitě a zpíval ve sboru, zároveň se ale zapletl s oaklandským podsvětím a málem se stal obětí ozbrojené pouliční potyčky. Tato událost jej přiměla k tomu, aby zmizel: sebral svou demo kazetu a vyrazil směr LA. Tím se podle Negritových slov uzavírá první z jeho dosavadních tří životů.

V devadesátých letech se ocitl v Hollywoodu, kde se snažil prosadit s uměleckým jménem Xavier. Netrvalo dlouho a podařilo se mu získat milionovou smlouvu u velkého hudebního vydavatelství. „Ve chvíli, kdy jsem to podepsal, můj tvůrčí život skončil. Nerozuměl jsem hudebnímu byznysu a dost mě to ničilo,“ vzpomíná zpěvák. Neustálý tlak nahrávat to, co by se dobře prodávalo a ne to, co by sám chtěl, vedl ke vzniku průměrného alba The X-Factor a k postupné ztrátě sebedůvěry i inspirace. Svět showbyznysu tedy Negrito opustil, avšak záhy přišel další zlom: v roce 2000 se při autonehodě dostal na tři týdny do kómatu a ze zranění se dostával několik let. O osm let později se vrátil do Oaklandu a tím prý skončil jeho tzv. druhý život.



Po návratu do Oaklandu se přestal věnovat hudbě a zaměřil se na úplně jiné věci – začal pěstovat zeleninu, chovat kuřata a živit se prodejem marihuany. Narození jeho syna jej ale k hudbě přivedlo zpět – začal mu zpívat blues, hrát na ulicích a postupně vytvořil kapelu, se kterou hraje dodnes. Tvoří ji basista Nate Pedley, pianista LJ Holoman, kytarista Tomas Salcedo a bubenice Ruthie Price. S touto sestavou natočil své eponymní EP, které vyšlo v loňském roce.

Letos v únoru se Fantastic Negrito přihlásil do soutěže NPR Tiny Desk Concert – v předvečer uzávěrky natočil na Ipad improvizovaný hudební klip ve výtahové šachtě a na základě této nahrávky byl vybrán ze sedmi tisíců uchazečů, aby zahrál v prostorách rozhlasové stanice National Public Radio ve Washingtonu v rámci programové řady NPR Tiny Desk Concerts. Jedná se o koncerty, které v komorních prostorách své kanceláře připravuje a natáčí hudební redaktor Bob Boilen. V minulosti za jeho pracovním stolem vystoupili například Suzanne Vega, Esperanza Spalding, ale také třeba dvacetičlenný crazy bigband Mucca Pazza. Video, které zde natočil Fantastic Negrito, představuje nový start v jeho hudební kariéře – dostal se do širšího povědomí a začíná vystupovat na amerických festivalech a hudebních showcasech.

Spustit audio