FC Roma: Děčínská fotbalová realita = Hitler na hřiště (ne)patří

1. říjen 2016

Hrát, nebo nehrát s ‚Cikány‘? „Diváci filmu ať si sami rozhodnou,“ říkají režiséři Tomáš Bojar a Rozálie Kohoutová o svěžím, v lecčems nekorektním dokumentu FC Roma z fotbalového prostředí, ve kterém ale nad sportem vítězí společenská témata.

Film měl premiéru v létě na karlovarském festivalu, skandál ale způsobila až jeho neuskutečněná premiéra na stadionu pražských Bohemians. Klub ji po výhrůžkách části fanoušku zrušil.

Nejsme rasisti ALE

S děčínským klubem FC Roma nechtějí soupeři hrát. ‚Nejsme rasisti, ale v minulosti s vámi byly problémy. Rvačky nechceme. Nejsme rasisti, ale nějak se na tom, jestli s vámi hrát, nemůžeme dohodnout.‘ říkají týmy. Nejsme rasisti, ale lidi by měli bejt bílý,‘ formuluje to sarkasticky fanynka na zápase. „Hitler na hřiště nepatří,“ kontruje trenér FC Roma Pavel Horváth. Spolu s ním je hlavní postavou filmu brankář Patrik Herák. „Je to člověk se švejkovskou schopností se věcem vysmát,“ říká o něm Tomáš Bojar. „Vlastně typický Čech,“ směje se Rozálie Kohoutová.

Síla dokumentu mladých tvůrců je v tom, že autenticky ukazuje rozporuplné situace, fotbalové zápasy vyplavující nefotbalové emoce a také v tom, že nevytváří o romských hráčích žádné iluze. (Tým řeší svoji nedisciplinovanost, kouření marihuany a jeho hráči mají velké problémy s předsudky jakbysmet.) FC Roma díky tomu disponuje neuvěřitelnou koncentrací výroků a situací, symptomatických pro současné Česko. Například když Patriku Herákovi jeho kolega v práci říká, že „Cikáni nepracujou, kradou, pijou a mají všechno zadarmo, léky, autobus a kdesi cosi.“ Brali to prý ve škole a navíc je to na internetu.

  
 

„Kdo jsme? – Cigáni! – Ne, chtěl jsem slyšet: Tým!“ Situace z kabiny, při které se na hecovací pokřik romského trenéra spontánně ozve poněkud jiná odpověď, je klíčem k tomu, jak film pracuje se sportovní a společenskou rovinou.

Společenská dominuje, fotbal je součástí naší reality, která se ani pro potřeby 90minutového zápasu nedá sportu podřadit.

Film lze od poloviny září vidět v limitované distribuci, podporované Hate Free Culture, a na webu HBO.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio