Festival LUSTR: 4 dny a 40 ilustrátorů v centru Prahy

11. září 2016

Tři patra, čtyřicet pokojíků a v nich čtyři desítky výtvarníků. Zveme vás na festival autorské ilustrace LUSTR, který na konci září proběhne v Praze.

„Středobodem festivalu je rozsáhlá výstava, která nabídne čerstvý mix zhruba čtyřicítky ilustrátorů. Letošní třetí ročník opět zakotví u Vltavy, ve třípatrovém domě v Cihelné ulici na Malé straně,“ říkají na webu organizátoři. „Letos poprvé jsme vyhlásili open call, přihlásilo se kolem dvou set lidí,“ dodává v Čajovně Nadia Sheshukova z obchodu Page Five, který za festivalem stojí.

03701399.jpeg

Kromě programu vám v rozhovoru představujeme dva z vystavujících. Čerstvý absolvent ilustrace na pražské UMPRUM Jindřich Janíček ukáže na LUSTRu kresby, kterými ilustroval deníky svého pradědy z první světové války. Výsledkem je kniha K večeru spustil se déšť. Vystaví i na ilustrace k chystané dětské knížce Podivuhodná robotí expedice.

03701396.jpeg

Ilona Polanská je polovinou dua Tomski&Polanski, spolu s Lukášem Tomkem kreslí do novin a časopisů, navrhují obaly, plakáty a ve volném čase pracují třeba na animovaném filmu. Jmenuje se Škarohlídi a o tom, jak vzniká, bude jeden z workshopů, které můžete na LUSTRu navštívit.

03701398.jpeg

Festival LUSTR probíhá od 24. do 28. 9. v Praze na Malé Straně v Cihelné ulici 4.

V soutěži jsme se vás ptali, pokolikáté se letos festival LUSTR koná. Potřetí, tak zní správná odpověď. Nejrychleji nám napsala Jarmila Boháčová, posíláme knihu a gratulujeme!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.