Film. Víc než film. Cross-média a filmy uprostřed kampaně

7. březen 2015

Na co film nestačí? Jak se klonuje interaktivita PC hry do dokumentu? Jak to jde dohromady, když jde o lidská práva? Jak postupují filmaři, kteří chtějí svým filmem změnit svět? Dramaturg festivalu Jeden svět Ondřej Moravec a producentka Signe Byrge Sørensen (Podoba ticha, Způsob zabíjení) budou hosty sobotní Čajovny. Pozor, vysíláme ji už v novém čase 23:15-24:00!

V pondělí 2. března začal Jeden svět. 17. ročník festivalu, který se zaměřuje na dokumenty o lidských právech, otevřel snímek Bojovníci ze severu o islamistech. Nejočekávanějším filmem je letos bezesporu čerstvě oscarový Citizenfour o Edwardu Snowdenovi, který diváci uvidí v české premiéře. Edward Snowden, bývalý analytik Americké bezpečnostní agentury, v něm popsal, jak bezpečnostní služby masově shromažďují data o soukromé elektronické komunikaci stovek milionů lidí. Film natočila Laura Poitras, která už byla dříve nominovaná na Oscara za film Má země, má země o americkém angažmá v Iráku. Citizenfour je v programu Jednoho světa společně s dalším filmem, který byl nominovaný na Oscara, africkým dramatem Virunga.

Výraznou programovou položkou Jednoho světa je taky Podoba ticha o genocidě v Indonésii, který natočil Joshua Oppenheimer. Sbírá jedno ocenění na světových festivalech za druhým a jeho jméno padlo i v anketě o nejlepších filmech roku 2014. Producentka nového snímku Signe Byrge Sørensen publiku Jednoho světa a také posluchačům Čajovny osvětlí detaily kampaně, která otevřela tabuizované téma přímo v Indonésii. Film totiž vstoupil do mnohem širších vztahů než jen mezi tvůrci a diváky.

Víc než film. Cross-kino a filmy v kampani Letošní Jeden svět se snaží vystihnout moderní mediální trendy a zaměřil se proto na více na cross-mediální projekty. V podstatě jde o interaktivní webové dokumenty, které využívají prvky počítačových her a nové způsoby vyprávění. Ve speciálně upravených prostorách Novoměstské radnice v Praze, „festivalovém cross-kině Neustadt“, si zájemci budou moci vyzkoušet vybrané projekty – například Last Hijack je o somálských pirátech. Součástí programu budou workshopy, přednášky a debaty. Kromě cross-médií se letos festival více zaměřil na dokumenty, které doprovází kampaň, a mají tak potenciál řešit konkrétní problémy. Kromě Podoby ticha půjde například o český snímek Cukr blog, který je o škodlivosti rafinovaného cukru a síle cukerné lobby, nebo snímek Ve stínu války, napojený na kampaň k léčbě válečných traumat. Více o cross-kině Neustadt najdete zde.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.