Generace 70: Dokumentaristka Erika Hníková

16. říjen 2016

„Od dětství jsem hodně fotila, ale k filmu jsem se dostala spíš náhodou,“ říká Erika Hníková, autorka dokumentů Nesvatbov nebo Ženy proměny, výrazná filmařka, další z hostů seriálu Generace 70. V něm si k rozhovoru zveme výrazné postavy narozené 70. letech, které se prosadily na kulturní scéně, ve sportu nebo svými společenskými aktivitami.

„Bavilo mě se dívat na filmy, spíš to byla taková lenost. Zkusila jsme se přihlásit na FAMU a katedru dokumentu jsem si vybrala, protože mi někdo řekl, že tam se dělají zajímavější věci. Škola, to bylo místo zajímavých setkání,“ popisuje Erika Hníková. S velkým ohlasem se setkal hned její absolventský snímek Ženy pro měny z roku 2004 z prostředí ženských časopisů a zkrášlující plastické chirurgie. V kinech běžely i její další filmy Sejdeme se v Eurocampu nebo Nesvatbov, ten se v roce 2011 promítal s úspěchem i na berlínském Berlinale.

Na Nesvatbov se můžete podívat na portálu DAFilms.



Erika Hníková (1976) absolvovala Katedru dokumentární tvorby na pražské FAMU. Je autorkou filmů Ženy pro měny, Sejdeme se v Eurocampu, Nesvatbov, Pět zrození a dalších, za své filmy si odnesla řadu cen. Dva roky byla šéfredaktorkou časopisu Nový prostor. Pracuje zároveň jako dramaturgyně. Momentálně připravuje hraný film.

Vloni rozpoutal bouřlivou diskusi snímek Pět zrození, který v rámci cyklu Český žurnál vysílala Česká televize. Zachycoval průběh porodů v pražské Vinohradské nemocnici a na filmařku se po odvysílání snesla vlna kritiky za neobjektivitu. „Točím autorské dokumenty, to je žánr, který není absolutně objektivní,“ říká Erika Hníková a dodává, že momentálně připravuje hraný film. Jeho náplní by měl být příběh rodiny Zachových. Pavel Zacha se už před narozením svého syna rozhodl, že z něj vychová vrcholového sportovce a v rámci tohoto přesvědčení se synem intenzivně pracoval. Dnes hraje jeho syn v NHL a podle všeho má před sebou hvězdou kariéru. „Mě to téma fascinuje z několika důvodů. Každý rodič řeší, nakolik se svému dítěti věnovat, kolik mu ponechat prostoru a kolik času si nechat i sám pro sebe. Pavel Zacha se synovi věnoval velmi intenzivně. A navíc celých těch 19 let věřil, že se jeho cíl splní, že to vyjde,“ dodává Erika Hníková.

Snímek Pět zrození je k dispozici v online archivu České televize.

Jak se liší práce na dokumentu a hraném filmu? Jak Erika Hníková při natáčení postupuje, která fáze práce jí baví nejvíc? A co si myslí o vztahu filmu a pravdy? Poslouchejte další díl cyklu Generace 70!

Spustit audio