Generace 70: horolezec Libor Uher

14. září 2014

Hostem nedělní Čajovny byl první český horolezec, který zdolal všechny čtyři nejvyšší vrcholy pohoří Karákoram, organizátor extrémního závodu Beskydská sedmička, milovník extrémních sportů Libor Uher. Zeptali jsme se ho na směr nahoru a dolů, na kondici, testosteron, adrenalin, generace horolezců, ale i na horolezkyně, auta, tanec a na to, jaký by byl život bez sportu.

Rozhovor s Liborem Uhrem (nar. 27. 1. 1971) jsem vysílali v rámci série Generace 70 o výrazných osobnostech narozených v 70. letech, jež se prosadily v umění, kultuře, vědě, sportu či společenskými aktivitami. Řeč byla nejen o Liborových osobních zkušenostech, ale i o zážitcích a době určujících celou generaci narozenou v sedmdesátých letech. Připravila a uvádí Iva Jonášová.

Co je Generace 70 - více info zde

Libor Uher je český horolezec, všestranný sportovec a automechanik z Palkovic. 20. července 2007 ve 13:45 SELČ jako druhý Čech v historii, při expedici na osmitisícovky K2 a Broad Peak, vedené Leopoldem Sulovským, vystoupil na K2, druhou nejvyšší horu světa. Při sestupu z vrcholu měl problémy s dehydratací a omrznutím pravé ruky. Přežil pravděpodobně jen díky pomoci americké expedice. Sám se později vyjádřil, že na K2 se již nikdy nebude snažit vystoupit. V roce 2008 měl těžký pád ve Vysokých Tatrách na Gerlachovském štítu. O dva roky později dokázal během 12 dnů vystoupit na Gašebrum II a Gašerbrum I. Je ženatý, má tři děti a mezi jeho koníčky patří extrémní sporty. Je členem reprezentačního týmu Tilak/ Opavanet v Adventurarace a mistrem republiky v extrémním závodě jednotlivců Jesenický tvrďák 2004 absolutně a v roce 2006 ve své kategorii. Od roku 2010 pořádá extrémní závod v Moravskoslezských Beskydech nazvaný Beskydská sedmička. 25. července 2014 zdolal Broad Peak, a stal se tak prvním českým horolezcem, který vystoupal na všechny čtyři nejvyšší vrcholy pohoří Karákoram (pouze jeden den před Radkem Jarošem, který 26. července 2014 pokořením K2 zdolal všech 14 nejvyšších vrcholů země, včetně čtyř v Karákoramu.

Spustit audio